Pool Medias ägare drar in miljoner på försäljningen

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Företaget Pool Media, som tar 80 procent av pengarna som skänks till Hem och Skola, har blivit en kassako för ägarna. Varje år trillar miljontals kronor ner i deras fickor.

I en stor byggnad i utkanten av Örebro sitter företaget som hjälpt Hem och Skola ur krisen. 2004 hade Hem och Skola en omsättning på 2 miljoner kronor – fyra år senare var den summan uppe i 42 miljoner kronor.

Pool Medias affärsidé är att via telefonförsäljning förmå företag, kommuner och landsting att skänka pengar till olika insamlingsprojekt. Två av de mest framgångsrika insamlingarna görs för Hem och Skola, som också står för en stor del av Pool Medias omsättning.

VD för företaget är Morgan Falk som startade Pool Media 1986. Nu driver han det tillsammans med sin son. Och affärerna har berikat sina ägare.
2009 gjorde koncernen ett resultat på 19 miljoner kronor.
– Vi brukar ta ut hälften i aktieutdelning och plöjer ned hälften i bolaget. Så har vi väl gjort de senaste åren. Har man hållit på i 25 år ska det bli lite över, säger Morgan Falk.

Han vill inte avslöja detaljerna i det mycket långa avtalet Pool Media skrivit med Hem och Skola. Men han hävdar bestämt att det är ett schysst avtal för alla ? trots att Hem och skola går miste om 80 procent av pengarna.
Ärligt talat, tycker du att detta är ett schysst avtal?
– Ja, det tycker jag.
För vem?
– För båda parter, säger Morgan Falk.

Reporter: Pelle Westman

Text: Peter Bagge

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer