Prästen Peter Artman filmades med dold kamera under själavårdande samtal med Uppdrag gransknings reporter. Foto: SVT

Präst och politiker fälls för brott mot tystnadsplikten

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings reporter besökte utrustad med dold kamera Varaprästen Peter Artman för ett själavårdande samtal, vilket omfattas av tystnadsplikten. Nu har han fällts av domkapitlet för brott mot tystnadsplikten, men slipper påföljd, rapporterar P4 radio Sjuhärad.

– Det hela är riggat, jag anser att man inte kan tala om själavård under de omständigheterna, säger Peter Artman till P4 Sjuhärad.

Peter Artman, som även är ledamot i Kristdemokraternas avdelningsstyrelse i Herrljunga och framträdande i den konservativa gruppen Frimodig kyrka, spelades in när han erbjöd Uppdrag gransknings reporter ”korrigering” och bön som hjälp mot homosexuella lustar.

UG – Bögbotarna

– Det generella är att eftersom du inte ser att det här är riktigt rätt så delar jag ju den övertygelsen, att det här är inte helt rätt. Och om du då säger att ”du vill inte följa det som du känner”, för här är något som inte stämmer riktigt med skapelsen så, då vill jag verkligen stötta dig i det, sa Peter Artman under det själavårdande samtalet.

Men det var senare när Uppdrag granskning konfronterat Artman som han uttalade sig i P4 Skaraborg som Domkapitlet anser att han bröt mot tystnadsplikten, skriver Kyrkans tidning.

– Domkapitlet säger också att Peter Artman befann sig i en kraftig medial press och vilseletts i intervjun, därför får han ingen påföljd, säger stiftsjurist Andreas Fagrell, till Kyrkans tidning.

Ali Fegan är en av reportrarna som gjorde reportaget ”Bögbotarna” där Peter Artman var med.

– Att svenska kyrkan oroar sig för att den här prästen pratar i radio om en påhittad situation istället för att fundera över hur han vill korrigera en ung människas sexuella läggning, som han menar är defekt, är anmärkningsvärt. Man nämner heller inte med ett ord prästens pseudovetenskapliga analys av homosexualitet där han blandar in övergrepp i barndomen, säger Ali Fegan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bögbotarna

Mer i ämnet