När domkyrkan i Härnösand skulle öppnas september 2013 var trappan målad i regnbågens färger, en välkänd symbol för HBTQ-rörelsen. Foto: Monica Gustafsson, Svenska kyrkan

Präster i Svenska kyrkan försöker ”bota” homosexuella

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Flera präster i Svenska kyrkan erbjuder förbön för att ”korrigera” homosexuella ”lustar”, visar Uppdrag gransknings arbete med dold kamera.

– Vi ber att det ska bli möjligt för han att kunna älska också en kvinna, på det sättet spegla det som du har lagt i skapelsen att en man och en kvinna får bli ett och förenas tillsammans. Och att den homosexuella dragning som han tydligt känner, att den skall tonas ner och klinga bort.

Så bad Bertil Murray, präst i Uppsala stift, för Uppdrag gransknings reporter.

UG – Bögbotarna

Men prästens böner hör inte hemma i Svenska kyrkan, säger ärkebiskop Anders Wejryd.

– Vi alltså har ju sagt att man inte ska ägna sig åt sånt här och det får ju prövas utav domkapitlet och biskopar vad som faktiskt har ägt rum.

”Svenska kyrkan bör inte sanktionera eller driva en organiserad verksamhet i syfte att ’bota’ homosexuella” löd en av formuleringarna när Svenska kyrkan för snart tio år sedan beslutade att man i fortsättningen inte ska fördöma eller skuldbelägga den homosexuelle.

Några som motsatte sig beslutet var medlemmar i Frimodig kyrka, en av de mest konservativa nomineringsgrupperna inom Svenska kyrkan, med representation i kyrkans högsta beslutande församling: Kyrkomötet. Och det finns fortfarande präster som verkar mot vad de ser som något man ”skulle vilja bli fri ifrån”.

– Helt klart är det ju så att den friskförklaring av homosexuella som kom i olika delar västvärlden på 70-talet. Den har inte accepterats av alla. Men de får ju jobba i det fördolda, säger Lars Gårdfeldt, präst i Svenska kyrkan och själv homosexuell.

Uppdrag granskning kontaktade präster i Svenska kyrkan som både varit öppet kritiska mot välsignelse av samkönade par, och som förra året ställde upp för den konservativa gruppen ”Frimodig kyrka” i kyrkovalet. Vår reporter bokade möte med nio präster runt om i landet och presenterade sig som ung, kristen och homosexuell man som har svårt att få ihop sin identitet. Samtalen och mötena spelades in med dold kamera.

I Vara pastorat, på västgötaslätten arbetar prästen Peter Artman, som också är framträdande inom Frimodig kyrka.

– Om du önskar någon form av korrigering utav din lust så kan man be om det också, föreslog Peter Artman för Uppdrag gransknings reporter när de träffades.

Men han säger också att det inte är säkert att bönen kommer att få effekt.

– Men det är ju som det är i vår värld att, det gäller ju också när man går till sjukhuset, ibland blir man hjälpt, ibland blir man inte det. Så om du vill få hjälp i förbön eller bön så finns vi här, sa Peter Artman till Uppdrag gransknings reporter.

Peter Artman har även egna teorier till varför UG:s reporter kan ha fått sin läggning.

– Övergrepp, ja, de kanske inte kopplar sin, sin homosexuella läggning till den händelsen, men jag har förstått det som, jag kan ha fel, att blir man utsatt för någonting, det behöver inte vara sexuella övergrepp, men det är väl ett sådant exempel, så kan det hända någonting i ens sätt att orientera sig,

När Peter Artman och de övriga prästerna konfronteras hänvisar de till tystnadsplikten och vill inte diskutera innehållet i samtalen, även när Uppdrag granskning förklarar att reportern har iklätt sig en roll, och att samtalen är inspelade med dold kamera.

Kommer du fortsätta att säga till unga människor att det går att ”korrigera” homosexualitet?

– Jag har ju samma tro som jag har presenterat här i samtalet, det som har med Guds rike att göra, så att den här världen kan bli så mycket bättre och som den en gång var tänkt, säger Peter Artman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bögbotarna

Mer i ämnet