Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här går Adoptionscentrums verksamhetschef iväg när UG ställer frågor om hur serbiska adoptioner gått till. Foto: SVT, Privat

Protester i Serbien mot adoptioner till Sverige – serbisk pojke splittrades från syskon

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En fyraårig pojke skiljdes från sin biologiska syster när han adopterades till Sverige från Serbien, mot fostermammans vilja. Uppdrag granskning kan i flera fall visa på missförhållanden kring internationella adoptioner som pågår idag. I Serbien har protester blossat upp mot att barn tas från sina familjer och anknytningsmiljöer.

Sedan 2018 har flera medier granskat internationella adoptioner och avslöjat hur barn stulits från sina mödrar. Det har då rört sig om missförhållanden kring adoptioner som genomfördes på 1970- och 80-talet. I Serbien handlar det om adoptioner i nutid.  

Fostermamman Miroslava Lazić har haft hand om två biologiska syskon sedan de var små. När sociala myndigheter meddelade att pojken skulle adopteras till Sverige protesterade Miroslava Lazić.

Se hela reportaget: ”Saknade barn”

Hon säger att hon vädjade om att själv få adoptera pojken. Istället förlorade hon vårdnaden.  

– Jag tror att han tror att jag övergav honom. Jag vill berätta för honom att vi alla älskar honom, att vi väntar på kontakt med honom. Vi saknar honom otroligt mycket, säger fostermamman i Uppdrag granskning.

Vårdnaden skrevs på socialarbetare

I beslutet skriver de sociala myndigheterna att Miroslava Lazić inte såg till pojkens bästa när hon motsatte sig en adoption. Vårdnaden skrevs över på en socialsekreterare som godkände adoptionen till Sverige. Miroslava Lazić menar att adoptionen bryter mot internationella konventioner.  

Enligt Haagkonventionen, som är ratificerad av både Serbien och Sverige, är det huvudsakliga målet att ett barn ska kunna stanna i sin ursprungsfamilj, om det inte är möjligt i en lämplig familj i ursprungsstaten. Först därefter kan det bli fråga om internationell adoption.

Adoption stoppades efter protest

Miroslava Lazić har försökt slå larm till svenska myndigheter utan att få gehör. Nu driver hon fallet rättsligt i Serbien med hopp om att syskonen ska återfå kontakten.  

Uppdrag granskning har granskat ytterligare två fall där adoptioner avbrutits efter larm om oegentligheter. I ett av fallen som fått stor uppmärksamhet i media blev den biologiska mamman inte informerad när den fosterhemsplacerade dottern skulle adopteras till Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marija Mihajlovic fick inte veta att hennes dotter, som bor i fosterfamilj, skulle adopteras utomlands – till Sverige. Foto: SVT

”Bättre att adopteras utomlands”

Adoptionscentrum, som förmedlar adoptionerna från Serbien, vill inte låta sig intervjuas. Verksamhetschef Kerstin Gedund svarar skriftligt att de har fullt förtroende för serbiska myndigheter. Om Miroslava Lazić fall och syskonen som separerats skriver hon att en fosterhemsplacering i Serbien är en tillfällig lösning och att det under tiden barnet är placerat i familjehem är socialtjänstens ansvar att se till att barnet får en permanent familj. Hon skriver också: 

”Att separera syskon vid en internationell adoption görs endast i undantagsfall om ingen annan lösning är möjlig.”

Stevan Popović är ansvarig för internationella adoptioner på ministeriet för familjevård och demografi i Serbien. Han uppger att de följer Haagkonventionen, men att det finns begränsade möjligheter till inhemska adoptioner.  

– Med tanke på begränsningarna i våra system för skola och omsorg och möjligheterna att inom vårt system få barnen bortadopterade står det klart att det för barnen är bättre att adopteras utomlands än att bli kvar i socialvården, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.