Foto: SVT

Rättegång mot Skogsnicke inledd

Publicerad
Uppdrag granskning ·

I veckan inleddes rättegånen mellan företaget Skogsnicke och de kamerunska gästarbetare som blåstes på sin utlovade lön.

Uppdrag granskning berättade första gången om de lurade gästarbetarna i januari 2013. I veckan inleddes rättegången mot den förre VD:n för Skogsnicke som stämts av några av gästarbetarna.

– Det är ett viktigt mål. Liknande situationer har uppstått tidigare, men det här är första gången som det prövas rättsligt, säger skogsarbetarnas juridiska ombud Bo Villner på LO-TCO rättsskydd till SVT:s Västerbottensnytt

Kamerunier lurades av skogsföretag

Ärendet utreds inte som brottmål, utan som ett tvistemål. Inget åtal är väckt, men sju av de gästarbetande personerna från Kamerun har stämt Skogsnicke privat för utebliven lön.

Det handlar om arbete som de utförde under två säsonger med start 2011, där lönen och villkoren varit långt från de avtalade.

– Det som skett är att de invaggats i föreställningen att de skulle få en fast lön, traktamenten för 40 timmar och så vidare. Så har det inte blivit, utan lönen har utbetalats bara två gånger på en säsong, och inte alls de belopp som utlovats. Dessutom har de varit ålagda att jobba 80 timmar i veckan. Det är ett bedrägligt beteende utan tvekan, säger Villner.

Företaget skogsnicke är numer försatt i konkurs, men företagets dåvarande VD Niklas Gotthardsson nekar i rättegången till påståendena om utebliven lön och dåliga villkor.

– Vi har ju olika uppfattningar om vad som hänt. De har fått lön, vi har kommit överens fackligt, säger han till Västerbottensnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kamerunier lurades av skogsföretag

Mer i ämnet