Gästarbetarna sveks av både arbetsgivare och svenska staten, nu har de fått hjälp av svenska folket. Foto: svt

Gästarbetarna får sina pengar

Uppdaterad
Publicerad

1 671 400 kronor. Så mycket pengar har svenska folket skänkt till de kamerunska skogsarbetarna. Dessutom ska skogsbolagen SCA och Holmen ha skänkt en halv miljon vardera.

Det var i januari i år som Uppdrag granskning kunde avslöja att ett 40-tal Kamerunier lockats till Sverige för att jobba som skogsplanterare. På pappret såg allt bra ut, men väl på plats ändrades förhållandena och de fick jobba under hårda ackord och utsattes för hot från arbetsgivaren Niklas Gotthardsson på Skogsnicke AB.

– Det är ju ren människohandel vi pratar om här, sade Tommy Andersson, avtalssekreterare GS-facket då.

Kamerunier lurades av skogsföretag

Programmet väckte mycket känslor och redan dagen efter Uppdrag gransknings reportage började facket och arbetsgivarorganisationen SLA förhandla om kameruniernas löner. Bilden spreds snabbt att de skulle få sina pengar.

Många upprörda

Men i mars kunde Uppdrag granskning i sin uppföljning visa att det inte blev några pengar att tala om för de tidigare skogsarbetarna. Summan som facket och SLA kom överens om blev knappt 10 000 kronor var. För de flesta försvann uppåt två månadslöner, för många mycket mer. Pengar som motsvarar årslöner i Kamerun.

Efter programmet var det många upprörda som hörde av sig till redaktionen och ville hjälpa kamerunierna. Och när Aftonbladet och Palmecentret startade sina insamlingar strömmade pengarna in. På en knapp månad har man samlat in nästan 1.7 miljoner kronor. Därtill ska också skogsbolagen SCA och Holmen, som äger skogen arbetarna jobbade i, ha skänkt en halv miljon var enligt sajten kamerunier.se. Sammanlagt 2.6 miljoner kronor.

Har inte vågat åka hem

– Vi är glada över det gensvar insamlingen har fått och vi vet att skogsarbetarna vill tacka alla som deltagit. Det är dock viktigt att poängtera att detta tyvärr inte räcker. Vi som är positiva till arbetskraftsinvandring måste kräva att svensk lagstiftning ändras så att den förhindrar att arbetsgivare kan lura utländska arbetstagare, säger Jens Orback, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center i ett pressmeddelande.

Samtliga av gästarbetarna som kom för att jobba åt Skogsnicke AB hade skuldsatt sig i sitt hemland för att kunna åka till Sverige. De flesta av kamerunierna är ännu kvar i Sverige. Utan pengar till skulderna har de inte vågat åka hem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kamerunier lurades av skogsföretag

Mer i ämnet