Vi har inte levt upp till det som patienter och medarbetare ska kunna begära av oss, säger Alf Jönsson, Regiondirektör i Skåne. Foto: Region Skåne/ Bengt Flemark

Regiondirektören erkänner brister

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Regiondirektören i Skåne, Alf Jönsson, säger nu att bristerna på vårdcentralen i Kirseberg kunde fortsätta på grund av att ledningen inte lyssnade på sina medarbetare.

En läkare som bedömts som både inkompetent och farlig kunde jobba i två år på Kirsebergs vårdcentral i Malmö, utan att ledningen upptäckte bristerna i hans arbete. Det var först efter Uppdrag gransknings avslöjande som en utredning av läkarens journaler inleddes.

Läs mer: Trots varningar kunde läkaren jobba vidare

UG – Legitimerad: fortsättningen

– Jag tycker att den viktigaste frågan är hur Region Skåne agerat efter den här högst beklagliga händelse och vi har inte levt upp till det som patienter och medarbetare ska kunna begära av oss.

”Patienten ska vara trygg”

Vad menar du med detta?

– Jag menar att du som patient ska vara trygg i vår verksamhet. Men det är också så att du som medarbetare ska kunna lyfta problem och bli lyssnad på.

På vårdcentralen i Kirseberg hade personal slagit larm om brister i patientsäkerheten redan 2012. Under de följande åren fick vårdcentralen bottenbetyg i både patient- och personalenkäter. Personalen hade också ifrågasatt om den läkare som SVT granskat verkligen hade legitimation.

Läs mer: Vårdcentral i kris – alla läkare har lämnat

Ändå säger Karin Träff Nordström, som är chef för den del av primärvården där Kirseberg ingår, att hon tyckte att det var ett uppvaknande när läkarens journaler granskades och hans uppenbara felbedömningar blev synliga.

– Min förvåning är ju framförallt att en person med så pass stora brister kan jobba i två år utan att bli upptäckt, även på en vårdcentral som uppvisar en del brister, säger Karin Träff Nordström till Uppdrag granskning.

Ledningen har inte lyssnat

Enligt Alf Jönsson är Kirseberg ett exempel på att ledningen inte lyssnat tillräckligt på sina medarbetare. Samtidigt betonar han att han inte känner igen bilden av Region Skåne som en organisation där medarbetarna inte vågar säga vad de tycker.

– Jag reser runt mycket och träffar otroligt mycket medarbetare och chefer och det är inte riktigt den verklighet jag känner igen, på dessa resor.

Kommer du att kommunicera detta ytterligare på något sätt, att medarbetarna måste kunna säga vad de tycker och att ledningen måste lyssna?

– Det kan säkert finnas anledning att göra det, säger Alf Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Legitimerad: fortsättningen

Mer i ämnet