Reglerna tydliga – då får polisen köra efter mopeder

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Polisen får bara jaga mopeder om det finns så kallade synnerliga skäl. Samtidigt ringer många och ber om hjälp när trimmade moppar stör och buskör i bostadsområden. Vad är det som gäller – och vad kan polisen egentligen göra?

Sedan 2016, efter en uppmärksammad dödsolycka där två unga män omkom, gäller skärpta regler för när och hur polisen får jaga mopedister. 

Det krävs synnerliga skäl, som att föraren begått eller är på väg att begå ett grovt brott.  Annars anses det vara för farligt, både för allmänheten – och för den som kör mopeden. 

Moppepojkar

Att mopeden är trimmad eller att föraren saknar hjälm är inte skäl nog att förfölja den, enligt reglerna, eftersom det bara är brott som kan leda till böter.

En polis kan skugga en moped på avstånd, men så fort mopedisten drar iväg blir det ett förföljande, en jakt. Då ska inte polisen följa efter. Verkligheten ser dock inte alltid så enkel ut. På sociala medier finns mängder av filmer av unga som kör farligt och provocerar polisen – och många ringer polisen om hjälp när moppar stör omgivningen.

Vad har polisen rätt att göra – och vad kan de göra istället för att jaga moppar? Spela klippet för att höra motorcykelpolisen Perry Eriksson samt polisen och forskaren Stefan Holgersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moppepojkar

Mer i ämnet