Kartläggning visar: Polisen följer inte sina egna regler – jagar unga på mopeder

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sedan 2016 gäller skarpa regler: polis får endast förfölja personer på moped om det finns synnerliga skäl. Trots det kan Uppdrag granskning visa att poliser gång på gång kört efter unga personer utan någon misstanke om grovt brott – och utsatt allmänheten för fara.

– Det här sättet att jobba på är helt värdelöst, säger Stefan Holgersson, polis och professor i polisvetenskap.

Jesper från Bålsta visar runt på platsen där han som 17-åring 2018 får syn på en man på motorcykel som börjar förfölja honom.

– Jag tänkte så klart på det värsta, att det var någon buse som ville mig illa. 

Moppepojkar

I själva verket är det en motorcykelpolis, men det säger Jesper att han först inte uppfattar. Han sätter fart in på en cykelväg och polisen följer efter. Förföljelsen tar slut i en sväng när Jesper ramlar med mopeden och krossar ena fingret mellan styret och marken.

–  Det är absolut inget jag är stolt över. Jag ångrar det, säger han i dag.

Han döms senare för vårdslöshet i trafik och olovlig körning. Men händelsen väcker också frågor om hur polisen ska agera när en person försöker fly med en trimmad moped.

Krävs synnerliga skäl 

Sedan 2016 gäller nya skärpta regler för hur och när polisen får jaga andra fordon. Särskilt stränga krav gäller vid jakt av oskyddade fordon som mopeder. 

De får endast förföljas om det finns synnerliga skäl, till exempel att föraren begått eller är på väg att begå ett grovt brott. Annars anses det vara för farligt.

Läs mer: Så ska polisen agera när de vill gripa någon på moped

Men genom att gå igenom domar där minderåriga på moped åtalas hittar Uppdrag granskning uppgifter som visar att poliser inte alltid följer de nya reglerna.

I domarna framgår det att poliser kört efter, jagat och prejat tonåringar på moped – trots att de till en början bara är misstänkta eller döms för ringa bötesbrott, som trimmade mopeder eller för att ha flytt från en kontroll.

Polisforskaren: “Stora risker”

Polisen och polisforskaren Stefan Holgersson säger att det handlar om individer och i vissa fall grupper av poliser.

– Man kan bli ganska trött på att det här händer om och om igen, så det är något man måste ändra på. Det här sättet att jobba på är helt värdelöst för man kommer sällan åt de som har gjort det och man utsätter andra och de här individerna för stora risker, säger han.

I Uppdrag gransknings kartläggning framkommer 20 dokumenterade fall sedan 2016 där 15 av dem slutat med att mopedisten antingen blivit prejad av polisen eller själv kört omkull.

Polismyndigheten skriver till Uppdrag granskning att det är tragiskt när någon skadas eller dödas i samband med polisens förföljanden av fordon och att de ser allvarligt på sådana fall.

De skriver också att inträffade förföljanden ska dokumenteras och att de sedan kan ligga till grund för justeringar i fordonsförarutbildningen eller ändringar i föreskrifter. Alla poliser i yttre tjänst ska också repetitionsutbildas årligen.

Dödsolycka i Lerum

I maj 2020 avled 16-årige Alexander Storåker från Lerum i en olycka med sin trimmade moped efter att polis kört efter honom. Föraren av polisbilen misstänks för tjänstefel och vållande till annans död. Rättegången ska hållas i oktober, polisen nekar till brott.

För Liam i Varberg var olyckan en påminnelse om vad han själv var med om några år tidigare, när han som 17-åring flydde från polisen på sin trimmade moppe.

– Skillnaden var endast att jag hade turen att klara mig så milt som jag gjorde, säger han.

”Man hade tonårshjärnan”

Liam dömdes för vårdslöshet i trafik och olovlig körning. I dag säger han att det var “otroligt dumt” att köra ifrån polisen, men att han där och då bara tänkte på att ta sig in på en cykelbana för att polisen inte skulle kunna följa efter.

– Man hade tonårshjärnan och då är det inte samma konsekvenstänk, säger han.

Polisen fortsatte ändå och förföljelsen slutade med en olycka där Liam säger att han blev prejad och polisen säger att Liam körde in i deras bil.

Upplevde du det som en jakt?   

– Oh ja, det var det. 

Fotnot: Jesper heter egentligen någonting annat.

Kartläggningen av mopedförföljelser

Följande exempel är utdrag ur förundersökningar:

Exempel 1

Mopedisten: 

”Bägge bilarna körde efter oss och kör upp bredvid mig. Jag försökte svänga undan för jag ville inte bli påkörd. Jag tror att det var den målade polisbilen som låg väldigt nära mig. Jag försökte komma så att jag kunde stanna själv. Detta gick inte för den målade polisbilen ställde sig på tvären framför mig. Jag hade ingen möjlighet att stanna utan svängde undan till vänster och vi körde nästan bredvid varandra. Den målade polisbilen körde in i mig och jag trillade av mopeden. Bilen träffade mig på högra höften.”

Exempel 2

Mopedisten:

”Bilen var då ca 6 meter framför och han såg att passagerardörren öppnades något. Därefter bromsade bilen och passagerardörren öppnades helt. (mopedisten) hann inte bromsa och träffade passagerardörren och välte med mopeden.”

Exempel 3

Polisen:

”Drygt 100-150m längre ner i kurvan invid grusparkeringen sänker misstänkt hastigheten relativt mycket och min uppfattning är att han gör ett försök att försöka vända. Jag väljer då att köra på misstänkts moped så att han faller omkull i ett buskage.”

Exempel 4

Mopedisten:

”Han följde efter mig med en civil, en civil bil och ja så stannade jag vid ett rödljus” … ”Jag tänkte inte på att det skulle vara en polis liksom, jag tänkte det var någon bara, som var lite arg på mig som skulle, som blinkade såhär, för det har hänt innan och sen så. Jag tänkte, hann inte tänka så mycket och så bara vart jag in prejad i väggen.”

Polisen dömdes för vållande till kroppsskada.

Exempel 5

Polisen: 

”Jag kör då förbi mopeden och lägger mig framför för att bromsa in det aktuella fordonet på ett säkert sätt. Mopeden kör då in i mig bakifrån och in i min vänstra packväska (se foton) och vidare in i min fot (stark smärta uppstår i vänster stortå) och slutligen träffar mopeden larmanordningen som sitter på vänster sida nedanför tanken.”

Mopedisten:

”Polisen försökte preja in honom stenen, men lyckades inte”… ”fortsatte rakt över en gräsmatta. Vid Konsumparkeringen körde han rakt fram. Polismotorcykeln var framför honom. Polisen tvärnitade och XX hade inget val om han inte skulle köra in i en bil. XX hann knappt reagera utan körde in i sidan av polismotorcykeln.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moppepojkar

Mer i ämnet