Reportern bakom granskningen: ”Inte kunder som en svensk bank ska ha”

Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt under närmare ett decennium. Totalt har minst 40 miljarder kronor slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum.
– Det vi ser, det vill jag påstå inte alls är svårt att hitta, säger Joachim Dyfvermark, en av reportrarna bakom avslöjandet.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har kunnat avslöja hur 50 kunder i Swedbank, som alla uppvisar tydliga varningssignaler på misstänkt penningtvätt, kunnat slussa motsvarande 40 miljarder kronor genom banken.

– Det kommer kunder som är helt anonyma, med jättestora belopp som transfererar dem över ett par dygn till nästa bank och så får Swedbank betalt. Jag vill påstå att banken inte vet vilka många av de här kunderna egentligen är, säger Joackim Dyfvermark till SVT:s Morgonstudio.

Så det borde verkligen då ha blinkat rött inne på banken?

– På alla lampor som finns.

Granskat transaktioner

Swedbank dras nu in i den bankskandal som skakar Danske Bank. Advokatbyrån Bruun & Hjejle har granskat 6 200 av Danske Banks kunder och dragit slutsatsen att i stort sett samtliga kan misstänkas för penningtvätt.

Totalt har dessa kunder slussat 200 miljarder euro, motsvarande över 2 000 miljarder svenska kronor, genom filialen i Estland.

Genom en unik läcka har SVT nu kartlagt transaktioner mellan Swedbank och Danske Bank. I materialet finns mängder av transaktioner som knyter Swedbank till det som kallats världens största penningtvättshärva. 

“En del av den misstänkta penningtvätten”

Det handlar om bolag som har sin bas utomlands, men sina konton i Swedbanks filialer i Estland, Lettland och Litauen.

– Jag tror att det vi börjar se nu är olika sidor av en företeelse som har pågått i Baltikum under ett decennium, säger Joachim Dyfvermark i SVT:s Morgonstudio, och fortsätter:

– Du har stora pengar ifrån öst – Ryssland och de gamla sovjetländerna – som har tvättat pengar genom en rad banker i Baltikum. Det har kommit ut lite uppgifter här och där tidigare, och sen kom den stora bankskandalen med Danske Bank, och nu så ser vi att Swedbank är en del av den här misstänkta penningtvätten.

SVT:s kartläggning visar att det bland annat handlar om bolagskunder som saknar synlig verksamhet, som har dolda ägare eller företräds av misstänkta målvakter.

– Jag har hållit på med det här i tjugo år och kan säga att den här typen av kunder, är inte kunder som en svensk bank ska ha, säger Joachim Dyfvermark.

Uppdrag gransknings reportage Swedbank och penningtvätten sänds onsdag 20 februari 20.00 i SVT1 – du kan se det redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet