Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i ladan där riksdagsmannen Jörgen Hellman (S) påstår att han går på toaletten. Foto: SVT

Avslöjar: S-toppen skriven på adress utan toa – fått riksdagsersättning på 700 000

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (S) har fått 700 000 i ersättning eftersom han uppgett att han bor mer än fem mil från riksdagen. Men adressen som Hellman är skriven på saknar godkänt avlopp – riksdagsmannen säger att han uträttar sina behov i grannbondens lada. En timme efter att Uppdrag granskning besöker stugan byter han folkbokföringsadress. På onsdagsförmiddagen meddelade Socialdemokraterna att Jörgen Hellman avgår med omedelbar verkan från alla sina uppdrag.

Uppdrag granskning har kartlagt samtliga riksdagsledamöters boenden sedan valet 2018.

Jörgen Hellman (S) är ordförande i skatteutskottet och tjänar över en miljon kronor om året. Samtidigt får han ersättning för sitt boende i Stockholm eftersom han är skriven i Vänersborg. Sammanlagt har han fått boersättningar på närmare 700 000 kronor av riksdagen sedan 2015.

Se reportaget: Maktens bostäder – SVT Play

Regelverket säger att den riksdagsledamot som har sitt permanenta boende längre än fem mil från riksdagen har rätt till en övernattningsbostad i Stockholm. Ledamoten har också rätt till ersättning – traktamente – för sina Stockholmsvistelser.

Men kontrollen av vad politikerna uppger i sina ansökningar är obefintlig. 

– Det är svårt att se framför sig att riksdagsförvaltningen skulle åka ut på plats och inspektera en bostad. Utan ledamoten måste rimligen själv ta ansvar för de uppgifter han eller hon lämnar, säger riksdagens talman Andreas Norlén (M).

Förbud mot att använda avloppet

Stugan norr om Vänersborg som Jörgen Hellman (S) varit folkbokförd i sedan 2015 har trasiga fönster och ett hål i väggen. Han kan varken använda toaletten, diska eller duscha i huset. Sedan 2019 har kommunen nämligen underkänt avloppet och förbjudit det från att användas. 

– Jag sover där bara ibland, så jag diskar inte, säger Jörgen Hellman.

Till Uppdrag granskning säger han att han bor i huset 20 till 30 procent av året och att han aldrig har några sopor när han sover där. Dels har han ett utedass, dels brukar han använda toaletten i grannens lada, säger han. 

– Vi har toalett i ladugården och när han började hyra där uppe så pratade vi om det. Då sa jag att om han vill får han använda den. Det får vem som helst göra som är i närheten, säger lantbrukaren och kommunpolitikern Bo Carlsson (C).

Skatteverket förutsätter utredning

Men en mjölkare som bor bredvid ladan och arbetat där i tre år säger att han varken sett eller känner igen Jörgen Hellman.

När Uppdrag granskning frågar Jörgen Hellman om han vet hur ladan ser ut invändigt och hur det kommer sig att personal där inte känner igen honom svarar han endast att det finns en toalett där inne.

– Nu har jag svarat på alla dina frågor. 

En timme efter att Uppdrag granskning besöker huset där Jörgen Hellman påstår att han bott sedan 2015 så ändrar han sin folkbokföringsadress. I sin ansökan till Skatteverket har han uppgett att flytten skett två veckor tidigare.

Pia Blank Thörnroos, rättsexpert på Skatteverket, säger att det är ett gränsfall om man kan kalla huset norr om Vänersborg för ett permanent boende. 

– Jag förutsätter att riksdagen utreder det där. Jag förutsätter också att de kontaktar Skatteverket när de är klara med det där så att vi får reda ut det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.