Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag välkomnar den här typen av granskningar” säger statsminstern efter avslöjandet om Jörgen Hellman (S) Foto: Henrik Montgomery/TT samt SVT

S-toppen avgår efter SVT:s bostadsavslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (S) avgår från alla sina uppdrag med omedelbar verkan, meddelar Socialdemokraterna för TT. Bakgrunden är SVT:s avslöjande om hans bostäder.

– Jag välkomnar den här typen av granskningar, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

”Jag har inte tillförskaffat mig någon ersättning, jag inte har rätt till. Däremot inser jag att detta skadar förtroendet för mig som folkvald och framförallt riskerar det att skada mitt parti”, skriver han i en kommentar på Facebook.

”Jag har sedan tidigare aviserat att jag inte kandiderar för omval, men kommer i och med detta avgå från alla mina uppdrag med omedelbar verkan.”

SVT:s Uppdrag granskning har rapporterat att Hellman sedan 2015 fått närmare 700 000 kronor i ersättning för sitt boende i Stockholm.

Anledningen är att han uppgett att han bor mer än fem mil från riksdagen och därmed har rätt till en övernattningsbostad.

”Jag diskar inte”

Hellman är skriven på en stuga norr om Vänersborg. Men enligt SVT har stugan trasiga fönster, hål i väggen och sedan 2019 har kommunen underkänt avloppet och förbjudit det från att användas. Därmed kan han inte använda toaletten, diska eller duscha i huset.

Hellman menar att han bor i huset 20 till 30 procent av året. Dels har han utedass, dels använder han toaletten i grannens lada, säger han.

– Jag sover där bara ibland, så jag diskar inte, säger han.

Personal som arbetar i ladan känner dock inte igen riksdagsmannen.

En timme efter att Uppdrag granskning besökt huset där Jörgen Hellman påstår att han bott sedan sju år så ändrade han sin folkbokföringsadress.

Andersson: Bra att media granskar

Statsminister Magdalena Andersson (S) fick frågor om Jörgen Hellmans avgång i riksdagen.

– Jag har naturligtvis höga förväntningar på företrädare för Socialdemokraterna och jag tror att det är bra att man ser att media granskar våra företrädare, säger hon till SVT.

Borde ni själva granska era företrädare?

– Det är en relevant fråga som vi naturligtvis behöver fundera över.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i ladan där riksdagsmannen Jörgen Hellman (S) påstår att han går på toaletten. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.