Reporter Knut Kainz Rognerud. Foto: Gunnar Rensfeldt / SVT

Så gjordes reportaget Jobb-bluffen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Reporter Knut Kainz Rognerud berättar hur arbetet som ledde fram till reportaget ”Jobb-bluffen” gick till.

Hur fick du idén till reportaget?

Ju mer Moderaterna och Socialdemokraterna pratade om ”full sysselsättning” började jag fundera på vad de menade med det. Och med tanke på att jag kände till teorierna om jämviktsarbetslöshet blev jag nyfiken på vilken grad politiker och Riksbanken användes sig av modellen.

UG – Jobb-bluffen

Hur arbetade du?

Traditionell research. En lång rad  intervjuer med ekonomer, före detta riksbankschefer och tjänstemän som bland annat jobbat på finansdepartementet. Jag gick igenom en stor del rapporter och utredningar från departementet och från Riksbanken för att se vilka begrepp man använde sig av.

Jag träffade även några anonyma källor som kunde berätta om hur känsligt ämnet är och hur viktig  teorin är. 

Sedan träffade vi även forskare som ifrågasatte själva det vetenskapliga underlaget. 

Stötte du på några problem?

Inledningsvis var det få som ville prata om ämnet. Men ju  mer jag läste på och dessutom refererade till personer jag talat med började några våga prata. Det var dessutom svårt att få ledande politiker att ställa upp på intervjuer. Och svårt att få dem att tala öppet om detta.

Vilka deltog i arbetet?

Redaktören Elisabeth Åsbrink, Fotografen Peter Fredlund, Fotograf och redigerare Ola Christoffersson. Till det tecknaren Ulf  Lunddqvist och en rad kollegor som hjälpt till med detaljer och feedback.

Hur lång tid tog arbetet?

Drygt tre månader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Jobb-bluffen

Mer i ämnet