Foto: SVT

Så gjordes reportaget Legitimerad II

Uppdaterad
Publicerad

Hur fick ni idén till reportaget?

Vi fick ett tips om en läkare som anmälts av sin arbetsgivare för stora medicinska luckor men där Inspektionen för vård och omsorg avslutade ärendet utan åtgärd. När vi läste anmälan och IVO:s utredning såg vi att det fanns en historia att berätta.

UG – Legitimerad II

Samtidigt blev vi intresserade av det system som ska förhindra att dåliga och farliga läkare kan arbeta i olika länder och på så vis undkomma till exempel indragna legitimationer. Det finns ett nordiskt samarbete där våra olika myndigheter utbyter information och vi ville se hur väl systemet fungerar.

Vilka källor och arbetsmetoder använde ni?

På vårdcentralen i Sundsvall, som anmälde läkaren, ställde huvudpersonerna upp på intervju. Det är långt ifrån självklart att personer vill låta sig intervjuas men läkaren Maria Lindström och verksamhetschefen Annika Serrander valde att berätta vad som hänt, och de var både raka och tydliga. Med deras historia och anmälan till IVO som bas kunde vi fortsätta att kartlägga läkarens tid i Sverige. Vi ville veta om det här var ett problem som uppstått på vårdcentralen i Sundsvall eller om det fanns liknande händelser på tidigare vårdcentraler där mannen jobbat.

Vi sökte oss bakåt i tiden och fick kontakt med flera av mannens tidigare arbetsplatser. Vi träffade gamla kolleger, ringde handledare, och kom över mejlkorrepsondenser och journalkopior. Tillsammans bildade det ett tydligt mönster.

Det underliga var att IVO:s egen utredning av mannens påstådda medicinska brister var knapphändig.

När det gäller det nordiska samarbetet så begärde vi ut alla underrättelser Inspektionen för vård och omsorg fick från övriga nordiska länder under 2015. Vi gick igenom alla underrättelser, och alla övriga handlingar som rörde fallen. Vi ville se hur IVO hanterat underrättelserna och vilka beslut myndigheten fattat i de olika ärendena.

I de fall där IVO:s utredningar var tunna eller där myndigheten inte ens öppnat någon utredning efter att de fått en underrättelse så gjorde vi egna efterforskningar. Vi tog reda på vad personerna bor och arbetar idag, och fann att nästan en tredjedel bor i Sverige och att ett antal av dem faktiskt jobbar här just nu.

Vi kunde konstatera att det nordiska samarbetet, som ska skydda patienterna, inte fungerar.

Stötte ni på några problem? I så fall vilka?

Det var svårt att helt bena ut Inspektionen för vård och omsorgs arbete. Det var inte lätt att få reda på vad IVO faktiskt hade gjort med de underrättelser som kommit in. En del viktiga dokument försvann på något vis och kom in först när vi bad specifikt om dokumentation som vi misstänkte borde finnas. Tidskrävande.

Vilka deltog i arbetet?

Jorun Collin, reporter

David Lindahl, researcher

Lars-Göran Svensson, producent

Björn Lindgren, redigering

Åke Wehrling, foto

Jörgen Bodesand, foto

Herman Reuterswärd, foto

Joacim Starander, musik

Hur lång tid tog arbetet?

Runt tre månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Legitimerad II

Mer i ämnet