Uppdrag gransknings reporter Jorun Collin. Foto: svt

Så gjordes reportaget om Hälsans förskola

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Reporter Jorun Collin berättar om arbetet med granskningen av Hälsans förskola.

Hur fick du idén till reportaget?

Vi fick idén genom ett tips från två föräldrar.

UG – Hälsans förskola

Hur arbetade du?

Jag ville ta reda på om det bara handlade om en avdelning som haft problem eller om det var ett systemfel som genomsyrade företaget. För att ta reda på det så började jag söka fler källor. Jag träffade föräldrar som hade sin barn på förskolan och sökte efter föräldrar som tidigare haft sina barn där. Jag vände mig till de kommuner där företaget funnits eller fortfarande finns och begärde ut anmälningar och rapporter. Vände mig till facket och företag som levererat till förskolan.

Jag fick kontakt med allt fler föräldrar samtidigt som jag träffade personal. Allt från höga chefer på huvudkontoret till kockar, förskolechefer, förskollärare och barnskötare. Till en början mot löftet om källskydd men allt eftersom bestämde sig flera för att ställa upp öppet och berätta vad de upplevt på Hälsans förskola.

Sen började arbetet med att belägga att det de olika personerna berättade om faktiskt stämde.

Genom en mängd källor fick jag tillgång till interna mejl och dokument. Dokument som visade vilka visioner företaget har, och hur de tänker nå sina mål. Och mejl som visade att det verkligen stämde att det var brist på mat och att budgeten var så låg som källorna berättade.

Vilka typer av källor använde du?

Jag använde mig av både öppna och dolda källor. Genom kommunernas rapporter och anmälningar fick jag allt mer fakta samtidigt som företagets interna dokument hade mycket information. Vi gick igenom Hälsans förskolas årsredovisningar och koncernträdet där bolagets olika företag granskades.

Stötte du på några problem?

I sådana här granskningar är det alltid svårt att få källor att ställa upp öppet. I det här fallet kände många föräldrar en tveksamhet om det de berättade på något sätt kunde drabba deras barn, och personal var rädd att det de hade att berätta kanske skulle göra det svårare med jobb i framtiden. Men som sagt, flera valde att vara med öppet. Och de andra fungerade som en försäkran för mig att det här verkligen är ett utbrett problem i företaget.

Det var tidskrävande att både hitta källor som arbetar på företaget i dag och som jobbat tidigare. Men nödvändigt för att få en så hel bild som möjligt.

En annan svårighet var att få träffa Vd:n för en intervju. Jag hoppades att hon skulle vilja träffas men det fick bli över mejl istället.

Vilka deltog i arbetet?

Reporter Jorun Collin, redaktör Henrik Bergsten, redigerare Mattias Jansson, fotograferna Torkel Wennman och Frans Huhta Karlsson. Grafikern Sírnir Einarsson.

Hur lång tid tog arbetet?

Fyra månader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Hälsans förskola

Mer i ämnet