Så gör du ett klassiskt Uppdrag granskning

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Dålig stämning. Dörrar som stängs i ditt ansikte. Tjocka pärmar med hemliga dokument och sena kvällar på kontoret. Är det verkligen så förutsägbart? SVT-profilen Niklas Källner har listat ur formeln för hur man berättar ett klassiskt Uppdrag granskning.

Första avsnittet av Uppdrag granskning sändes i januari 2001. Sedan dess har hundratals reportage berört, skakat om och upprört allmänhet och makthavare. Men även om reportagen är många, så följer de alla ett och samma mönster – åtminstone om man frågar SVT-profilen Niklas Källner. Spela klippet för att se hans formel för hur ett klassiskt Uppdrag granskning ska berättas.

Ett längre jubileumsprogram från Uppdrag gransknings 20 år i rutan sänds ikväll klockan 20.00 i SVT1 och på SVT Play.

Vilken granskning minns du?

Pinnat inlägg

Dela gärna med dig av de granskningar som, på gott eller ont, gjort extra starkt avtryck för dig. Vi publicerar ett urval här!

Kommentarer som innehåller påhopp, grova generaliseringar, utpekanden eller på annat sätt bryter mot SVT:s kommenteringsregler kommer inte att publiceras. Du kan läsa mer om
dem här.

Andreas • Jag minns avslöjanden kring näringslivstopoars skatteplanering och skatteflykt, där de hade pengar förvaltade i skatteparadis. Samt Swedbanks penningtvättsskandal.

Johan Rahmqvist • Jag efterlyser en granskning på hur kronofogdemyndigheten arbetar och hur de granskar de krav som de driver in. Även en granskning på hur lätt det är för inkassobolagen att hålla preskriptionstiden igång. Tack på förhand för att ni granskar. Mvh Johan Rahmqvist

JMW • Granskande journalistik känns viktigare och mer angelägen än någonsin tidigare under min livstid, måtte den få fortleva. Tyvärr häpnar jag allt oftare över vanliga (ej uttalat granskande) journalisters bristande förmåga till relevanta följdfrågor i intervjuer med PR-tränade makthavare/beslutsfattare.

Josefin • ”Den andra våldtäkten” om pojken i Bjästa som våldtog två tjejer på skolan men fick uppbackning av hela samhället. Det skakade mig djupt!

Margareta Landh • Jag minns ett reportage om slavliknande förhållanden i skogen hos Skogsnicke. Tack för många bra reportage och en del mindre bra. Niklas Källners "satir" om UG:s upplägg var superkul för en gammal journalist.

Ingmar Silfvast • Jag minns nog och har gillat många men helikopteraffären var nog en utav dom bästa
Programmet är mycket populärt i Finland där jag bor

Christina Nilsson • Jag minns den urusla journalistiken i programmet om BB-ockupationen i Sollefteå. Därefter har jag slutat att titta på och har inget som helst förtroende för programmet. Det är vinklat efter en tes som man på förväg bestämt sig för och inga fakta som talar mot tesen presenteras.
Exempelvis anklagades BB-ockupationen för att hota politiker, men man "glömde" berätta att de specifika hoten man talade om framförts INNAN BB-ockupationen startade...
Vad mer har vi blivit ilurade? Vad mer har utelämnats?
Funderar på att se programmet ikväll, men förhoppningen om att få se annat än hyllande av sig själva är låg.

Hej Christina! Tråkigt att höra att du inte längre har något förtroende för programmet. Jag kan bara nämna att vi alltid har egna utvärderingar av våra program i efterhand där vi själva ser vad vi hade kunnat göra bättre. Allt ifrån vinkel, val av intervjupersoner, att alla fått komma till tals och så vidare. Utvecklingsarbetet pågår ständigt.

Benny • I klippet ovan nämns att UG blev granskat och att folk krävde att programmet skulle läggas ner. Men det nämns inte varför. Vad var det som hade hänt?

Hej Benny! Det gäller reportage som Uppdrag granskning hade sänt under 2003, som i sin tur granskades av dåvarande SVT-programmet Mediemagasinet.

Måns Magnusson • Inslaget Makt till varje pris var både lysande och skrämmande.

Läggs äldre UG-inslag upp i något publikt tillgängligt arkiv? Det hade ju varit att kunna gå tillbaka och titta på äldre inslag, annars är ju risken stor att era avslöjanden glöms bort. Jag skulle exempelvis gärna vilja se hela Ingvar Kamprad-avsnittet, eller intervjun med Islands statsminister.

När man frågar SVT om tillgång till äldre material brukar ni hänvisa till att det inte går på grund av upphovsrätt, men UG-inslagen brukar väl ändå vara helt egna produktioner?

Hej Måns! Tyvärr gäller samma restriktioner kring upphovsrätt även för Uppdrag gransknings reportage och ligger bara uppe på SVT Play under en tidsbestämd period, vanligtvis under pågående säsong. Men genomslaget och rapporteringen om våra avslöjanden lever kvar.

Börje • Sjöfartverkets inköp av helikoptrar o de ansvarigas ”bestraffning”.
”Läkaren” som bytte jobb flera gånger o förfalskade sin cv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.