Så kopplas ålen ihop med organiserad brottslighet: ”Världens mest smugglade djur”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Ålen är akut utrotningshotad och riskerar att dö ut. Samtidigt är det världens mest smugglade djur. Men risken att åka fast i den illegala handeln med ål är liten – och straffen är låga.

– Om vi inte tar oss an smugglarna kan vi inte vinna, säger Andrew Kerr från Sustainable Eel Group.

Floden The Severn i England spelar en avgörande roll för ålen i Sverige. Miljontals yngel som har satts ut i svenska vatten har fiskats upp där för att sedan transporteras till Sverige.

Men vid sidan av det lagliga fisket är The Severn och några andra floder i Västeuropa även brottsplatser. Den illegala handeln med ål är både stor och organiserad, säger den brittiske polisen Ian Guildford som är specialiserad på brott som rör djurliv.

Den sista ålen

– De flesta förstår inte omfattningen av det, säger Ian Guildford.

“Världens mest smugglade djur” 

För tio år sen förbjöds exporten av glasål från Europa, då arten listats som akut hotad.

Sen dess har Europol gjort mängder av gripanden. Marknaden finns i Kina, där ålynglen odlas upp på tusentals ålfarmer till en eftertraktad delikatess. 

En resväska med glasål kan vara värd en miljon kronor.

– Det går inte att bortse från att det är världens mest smugglade djur, både till antalet och värdemässigt. Det är häpnadsväckande. Man tänker: Varför hör vi så mycket om noshörningshorn och hajfenor, men ingenting om ål? säger den brittiske journalisten Joe Crowley, som granskat handeln med glasål för BBC.

Liten risk att åka fast

När Uppdrag Granskning följer med Joe Crowley under en kväll längs The Severn är flera fiskare ute. De flesta fiskar lagligt, men frestelsen att sälja svart till en illegal uppköpare är stor.

– Man kan få upp till 10 000 pund per kilo på svarta marknaden, om det går till Asien. Men jag vill inte syssla med sånt, säger en man som vill vara anonym.

Till skillnad från den illegala droghandeln är risken att åka fast i den illegala handeln med ål liten – och straffen är låga.

–  När ålen väl är fångad är det svårt att hålla koll på vart den tar vägen. Många ålar försvinner ur systemet, säger journalisten Joe Crawley.

”Otroliga bilder från Sverige”

Åldöden har pågått i decennier. Bara cirka en procent av antalet ålyngel som nådde Sveriges kuster på 60-talet kommer idag. Uppdrag granskning har kunnat berätta om hur vattenkraften är en stor anledning till att så många ålar dör. 

Samtidigt försvinner miljontals yngel in i den illegala handeln. 

– Det är väldigt välorganiserat och ger enormt mycket pengar. De som handlar med droger, människor och vapen har även börjat med ål, säger Andrew Kerr från Sustainable Eel Group

Att döda en vuxen, lekmogen, blankål kallar Andrew Kerr för galenskap.

– Det kommer otroliga bilder från Sverige och Skandinavien på stora ålhonor dödade i turbiner. Men folk inser inte betydelsen av det. Varje kilo blankål av honkön motsvarar en miljon ägg. Det är där framtiden finns.

MISSA INTE UPPDRAG GRANSKNING

Reportaget ”Den sista ålen” finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den sista ålen

Mer i ämnet