Mojjens ägare Staffan Vikström har försökt få rätt mot Knivsta kommun i många år. Foto: SVT/Montage

Så ljög kommunen för korvgubben

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Fejden har pågått i många år. En stor kommun, mot en liten korvhandlare. Nu avslöjar inspelade samtal kommunens lögn och svek.

Korvkiosken Mojjen i Knivsta blev rikskänd redan 2009 när Knivsta kommun felaktigt förbjöd Mojjens ägare Staffan Vikström att servera potatismos till korven. Det så kallade moskriget blev uppmärksammat i tidningar, radio, och i tv-programmet ”Landet brunsås”.

Konflikterna har därefter avlöst varandra men sommaren 2013 såg det ut att vända. Kommunen höll på med en ombyggnation av Knivsta station och Staffan Vikströms kiosk stod mitt i vägen. Han erbjöds då en annan stor tomt till ett väldigt bra pris av kommunen.

UG – Kommungranskarna Knivsta

Staffan Vikström fick sex månader på sig att bestämma om han ville köpa utan att kommunen skulle kunna erbjuda tomten till någon annan. Det var alltså inte ett köpeavtal utan ett så kallat markanvisningsavtal, men Staffan Vikström var nöjd. I gengäld gick han med på att tillfälligt flytta sin korvkiosk så att ombyggnationerna på stationsområdet kunde fortsätta.

– Och avtalet skrevs under av kommunalrådet, som också var inblandad i moskonflikten. Så då kände jag att kommunen ville att vi skulle göra något bra tillsammans, äntligen, säger Staffan Vikström.

Kommunen vände

Men när Staffan Vikström funderat färdigt och bestämt sig för att köpa den nya stora tomten som kommunen anvisat, så vände kommunen plötsligt. Exploateringschefen Anders Carlqvist meddelade att han inte kunde träffa Staffan Vikström förrän i januari året därpå. Korvkioskägaren insåg att det skulle innebära att markanvisningsavtalet slutat gälla så han ringde exploateringschefen, och spelade in samtalet.

I samtalet hörs hur Anders Carlqvist säger att kommunen ska förlänga markanvisningsavtalet. För att vara helt säker på att överenskommelsen registreras skriver Staffan Vikström till kommunen. Men trots det kommer nya besked några månader senare.

Då påstår samma exploateringschef inför kommunstyrelsen att det inte finns något avtal, och att det gick ut den 2 januari. Staffan Vikström berättar att han tappade hakan.

– Det var helt otroligt. Han stod och ljög inför kommunstyrelsen. Jag blev helt förbluffad. Helt förbluffad, säger korvkioskägaren.

Fick inget gehör

Och inte ens när Staffan Vikström hörde av sig till Knivstas kommunchef Lena Fransson fick han något gehör. Istället påstod hon att exploateringschefen inte alls ljugit under kommunstyrelsemötet, och att det bara var Staffans Vikströms egen tolkning. Lena Fransson vägrade också låta Staffan Vikström komma och spela upp sitt inspelade samtal med exploateringschefen.

– Alltså, (skratt), jag är hyfsat insatt i de här ärendena, du behöver inte bevisa en massa saker för mig, säger hon i telefonsamtalet med korvkioskägaren.

Exploateringschefen Anders Carlqvist vill inte låta sig intervjuas utan hänvisar alla frågor till kommunchefen Lena Fransson.

– Vi den här tidpunkten så hade vi juridiska ombud, och all kommunikation kring de här frågorna skulle ske via de juridiska ombuden, säger hon.

Nu står Staffan Vikströms korvkiosk på en lerig grusplan bakom kommunhuset. Han har stämt kommunen.

– Jag är nog den jobbigaste som finns. Som kräver att det ska gå rätt till. Jag är skattebetalare och jag är medborgare. Jag kräver att det ska gå rätt till. Har de gjort fel så ska de göra om och göra rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kommungranskarna Knivsta

Mer i ämnet