Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem tjänar mest och vem tjänar minst av partiledarna i Sveriges riksdag? Foto: Fredrik Sandberg/Jonas Ekströmer/TT

Så mycket tjänar partiledarna – se hela listan

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De flesta partiledarna tjänar över en miljon kronor om året. Mest tjänar Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M). Samtliga riksdagsledamöter är skyldiga att redovisa vilka inkomster de har – men det gör inte alla partiledare. Uppdrag granskning har hela listan över Sveriges främsta makthavares inkomster.

Uppdrag granskning har kartlagt hur mycket Sveriges partiledare tjänar och var pengarna kommer ifrån. Men flera av dem har inte redovisat sidoinkomster från sina partier. 

Riksdagsledamöter i Sverige är enligt lag skyldiga att redovisa större aktieinnehav, sidoinkomster och styrelseuppdrag. Registret är till för att skapa insyn och öppenhet.

Flera partiledare tjänar betydligt mer än de 858 000 kronor som riksdagsuppdraget ger. Trots det har tre av dessa kryssat i ”inget att rapportera” på frågan om sidoinkomster.

”Alla inkomster ska vara redovisade”

Det gäller bland annat moderatledaren Ulf Kristersson som i dag har en årsinkomst på drygt 2,2 miljoner. Med den inkomsten är han också den bäst betalda partiledaren i Sverige, tillsammans med statsminister Magdalena Andersson (S).

Varken Ebba Busch (KD) eller Jimmie Åkesson (SD) har redovisat arvodet från sitt parti som sidoinkomst i det ekonomiska registret. 

Moderaterna svarar att det är en ren formalitetsmiss av Ulf Kristersson som gjort att han inte redovisat detta och att han nu har rapporterat sidoinkomsterna till riksdagen.

Kristdemokraterna hänvisar i sitt svar till kammarkansliets skrivelse på intranätet om det ekonomiska registret. Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hävdar, på olika grunder, att dessa arvoden inte behöver tas upp i det ekonomiska registret.

Det säger även riksdagens talman Andreas Norlén.

– Det är ju uppenbart för alla att de är partiledare. Det är inte en hemlig lojalitet.

Sverige delad sistaplats i Europa

Men korruptionsexperten Louise Brown sågar det resonemanget.

– Alla inkomster ska vara redovisade så att det är möjligt att få en korrekt bild av var inkomsterna kommer ifrån.

Hon säger att begränsad transparens och insyn riskerar att leda till korruption.

– Särskilt i samband med att inkomster inte redovisas. Det blir omöjligt att identifiera eventuell otillbörlig påverkan som kan kopplas till ersättningar från olika intressen.

När Uppdrag granskning ställt frågan till riksdagspartierna har samtliga uppgett hur mycket pengar som partiledarna får i partiarvode. 

Men i flera andra länder råder en betydligt större öppenhet. Transparency Internationals samarbetspartner Global Data Barometer har undersökt öppenheten kring politikers sidoinkomster och privata bindningar i 109 länder.

Enligt deras undersökning hamnar Sverige i botten i Europa, tillsammans med Belarus, när det kommer till vilken data som publiceras öppet på nätet.

– Vi har en stark offentlighetsprincip i Sverige, så där ligger vi väl till. Men på något sätt gömmer vi oss lite grann bakom den, säger Ulrik Åshuvud, ordförande Transparency International Sverige.

Ulf Kristersson – från Moderaterna 1 350 000 kr, totalt inklusive riksdagsarvodet 2 208 000 kr 

Magdalena Andersson – från Socialdemokraterna 0 kr, totalt inklusive statsrådsarvodet 2 208 000 kr

Annie Lööf – från Centerpartiet 923 000 kr, totalt inklusive riksdagsarvodet 1 781 000 kr 

Ebba Busch – från Kristdemokraterna 882 000 kr, totalt inklusive riksdagsarvodet 1 740 000 kr 

Jimmie Åkesson – från Sverigedemokraterna 815 100 kr, totalt inklusive riksdagsarvodet 1 673 100 kr

Johan Pehrson – från Liberalerna 729 300 kr, totalt inklusive riksdagsarvodet 1 587 300 kr 

Märta Stenevi – från Miljöpartiet 858 000 kr (inte riksdagsledamot så uppbär inte riksdagsarvode)

Per Bolund – från Miljöpartiet 0 kr, totalt inklusive riksdagsarvodet 858 000 kr 

Nooshi Dadgostar – från Vänsterpartiet 0 kr, totalt inklusive riksdagsarvodet 858 000 kr (Vänsterpartiet har en särskild partiskatt som gör att Nooshi Dadgostar betalar en del av sin inkomst till partiet)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.