Så olika agerar klinikerna – frågan om hormonbehandlingar splittrar transvården

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Karolinska universitetssjukhuset beslutade i maj att stoppa alla nya hormonbehandlingar av barn inom transvården – och hänvisade till svagt vetenskapligt stöd och potentiella risker. Beslutet skakade om och splittrade den svenska transvården. I dag gör de fem övriga klinikerna i landet helt olika bedömningar om behandlingen är säker eller inte.

Målet för hälso- och sjukvården i Sverige är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen – det slås fast i den svenska hälso- och sjukvårdslagen. Men Uppdrag granskning kan visa att så inte är fallet för unga transpersoner i dag.

Beroende på var du bor i landet gör de sex klinikerna två helt olika bedömningar om hur riskfyllda hormonbehandlingarna är. 

Behandling för könsdysfori

Det började när Karolinska universitetssjukhuset, den i särklass största mottagningen med flest patienter, i våras beslutade att stoppa nya hormonbehandlingar av barn och unga inom transvården. I nya riktlinjer slog sjukhuset fast att behandlingarna är kontroversiella, att vetenskapligt stöd saknas och att det finns risk för potentiella biverkningar.

”Vi måste veta vad vi gör”

För de övriga fem klinikerna har beslutet fått olika konsekvenser. I Uppsala och Lund har det lett till att man nu är mer restriktiva med nya behandlingar.

– Det finns inte tillräckligt med studier som belyser både risker här och nu och risker på lång sikt. Och det finns av det skälet anledning till att göra bättre ifrån sig som vetenskapssamfund, vi måste veta vad vi gör, säger Klas Ekström, verksamhetschef vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

I Linköping, Alingsås och Umeå har Karolinskas beslut inte inneburit några större förändringar. 

– Vi har inte gjort några förändringar av den vård som bedrivs här utan vi bedriver den på väsentligen samma sätt som tidigare, säger Mathias Alvidius på psykiatrin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 

”Känner ingen oro”

Minst 13 barn inom transvården i Stockholm har fått vårdskador och allvarliga biverkningar efter hormonbehandlingar, har Uppdrag granskning avslöjat.

Överläkare på kliniken i Umeå säger att de inte har sett några biverkningar hos sina patienter.

– Jag känner ingen oro för patienterna eller för oss, säger Elena Lundberg, överläkare och barnendokrinolog vid Norrlands universitetssjukhus. 

Kan du förstå Karolinska? 

– Jag har svårt att förstå deras beslut. 

Missa inte Uppdrag granskning

Reportaget ”Transbarnen” finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Behandling för könsdysfori

Mer i ämnet