Foto: svt

Saab avfärdar mutanklagelserna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Saab vill inte svara på Uppdrag gransknings detaljerade frågor och avfärdar mutanklagelserna som rykten och spekulationer. Men deras partner, brittiska BAE Systems, är mer självkritiskt och meddelar att ”fundamentala förändringar har skett i korruptionsfrågor”.

Saab vill inte svara på Uppdrag gransknings detaljerade frågor och avfärdar mutanklagelserna som rykten och spekulationer.

Saabs partner i försäljningen av stridsflygplanet till Ungern, Tjeckien och Sydafrika – brittiska BAE Systems – är mer självkritiskt.

Fundamentala förändringar har skett i hur BAE bedriver sina affärer och agerar i frågor om korruption, skriver BAE:s presschef Kate Watcham till Uppdrag granskning.

I JAS-härvan råder en något paradoxal situation: en rad polisutredningar har konstaterat att Gripen-affärerna med Ungern, Tjeckien och Sydafrika var korrupta – men ingen förutom agenten greve Mensdorffhar ställts till ansvar.

Pga det komplicerade upplägget där pengar slussats via frontföretag, banker och agenter i stora delar av världen, startades polisutredningar i hela 8 länder.

Den brittiska ekobrottsmyndigheten var i åratal motorn i utredningarna av BAE och Saab. Men precis när åtal skulle väckas stoppades utredningen. BAE gjorde en uppgörelse med de brittiska och amerikanska regeringarna, som gick ut på att vapenjätten medgav några mindre brott, betalade 3,7 miljarder kronor i böter och i gengäld fick en garanti för att den stora polisutredningen om mutor las ner.

– Uppgörelsen var helt politisk. De brittiska brottsutredarna blev väldigt bittra och flera av dem sa upp sig från ekobrottsmyndigheten efter detta, säger David Leigh, redaktör på The Guardian som länge granskat BAE:s affärer.

I Sydafrika, som köpte 28 Gripenplan, spårade utredarna nära en och en halv miljard i misstänkte mutbetalningar. Men där stoppades utredningen, på order av presidenten.

Det enda land som drivit vidare sin utredning är Österrike. Där har frågan inte varit lika politiskt känslig, eftersom Österrike varken sålt (som Sverige och England) eller köpt Gripen.

Därför åtalades till slut greve Alfons Mensdorff-Pouilly– en av nyckelpersonerna i BAE:s och Saab:s hemliga nätverk av frontföretag och agenter i Gripenkampanjerna.

– Vi anser att vår utredning visat attMrMensdorff använde svarta pengar för att muta beslutsfattare, politiker och myndigheter i flera länder i Europa i deras köp av stridsflygplan, säger Gerhard Jarosch pååklagarmyndigheten till ug.

Trots att åklagare i flera länder, bland andra den svenska åklagaren, öppet säger att Gripen såldes med omfattande mutor, väljer Saab i dag att avfärda uppgifterna som rykten och spekulationer.

– Rykten och spekulationer är inte samma sak som sanningar. Brottfastställs av domstol, skriver Saabs presschef Sebastian Carlsson i ett mejl till ug.

UG återkommer skriftligt till Saab:

Hur vill Saab kommentera att åklagare i flera länder nu säger att Gripenkampanjerna (för Tjeckien, Ungern och Sydafrika) var korrupta? Och att ett omfattande utredningsmaterial visar hur stora summor pengar via offshorebolag på ett dolt sätt slussades från BAE/Saab till agenter i Gripenkampanjer, som Mensdorff, för att sedan användas för att muta beslutsfattare?

Saab kan inte förhålla sig till påstådda uttalanden från utredare och åklagare, oavsett var dessa finns. Saab har som policy att samarbeta med de utredningar som bedrivs, även sådana utanför Sverige, men i övrigt väljer vi att inte kommentera dessa utredningar, svarar Sebastian Carlsson på Saab i ett mejl.

Saab skriver också i en kommentar:

Det händer att affärer inom försvarsindustrin omgärdas av vissa rykten och spekulationer. Saab strävar därför alltid efter att vara ett öppet företag gentemot medier, politiker och myndigheter.

Vi vill påstå att vårt etikarbete, och de affärssystem och processer vi använder oss av, är bland de mest utvecklade i branschen. Saab deltog under2012 i ett projekt som drevs av Transparency International, och som gick ut på att globalt undersöka och betygsätta försvarsmaterielbolagens antikorruptionsarbete. Saab kom väl ut i den undersökningen och det kan noteras att just Saabs processer för riskhantering på det här området fick högsta betyg.

Uppdrag granskning har i samarbete med den österrikiska tidningen Profil tagit del av den sekretessbelagda förundersökningen. Tusentals sidor med förhör och handskrivna anteckningar, mejl, fax och PM inifrån Gripenkampanjerna…

På punkt efter punkt bekräftas våra tidigare avslöjanden i JAS-härvan.

Men här finns också nya graverande detaljer.

Tex greve Mensdorffs listor på hur många som ska ha betalt, land för land.

Ungern: 5 mottagare, 126 miljoner kronor.

Tjeckien: 20 mottagare, 735 miljoner kronor.

Anteckningar med kodnamn på mottagarna.

Interna fax talar om ”aggressiva betalningar till viktiga beslutsfattare” och i mejl anges hur resväskor ska fyllas med kontanter.

Saab har avböjt att svara på ug:s detaljerade frågor om mutnätverket.

Brittiska vapenjätten BAE Systems, som var Saabs partner i Gripenkampnajerna för Ungern, Tjeckien och Sydafrika, skriver att bolaget genomgått en omfattande förändring vad gäller synen på korruption.

I dag har BAE Systems bland de mest tydliga anti-korruptions reglerna, inte bara i försvarsbranchen, utan i affärslivet i stort. Vårt bolag agerade på mutanklagelserna när framställdes för flera år sen och vi har nått överenskommelser med de myndigheter som utredde detta under sex år. Som et resultat har BAE Systems gått vidare. Fundamentala förändringar har skett i hur BAE bedriver sina affärer och agerar i frågor om korruption, skriver BAE:s presschef Kate Watcham till Uppdrag granskning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.