Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksdagspolitikern Oscar Sjöstedt (SD) reagerar kraftigt på frågor om de ökade kostnaderna för hans flytt till fritidshuset: ”Det här är inte Sovjetryssland”. Foto: SVT

SD-toppen skrev sig i fritidshuset – får taxiresor och traktamente av skattebetalare

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Riksdagsledamoten Oscar Sjöstedt (SD) köpte ett fritidshus i Bergslagen där han skrev sig 2016. Skattebetalarna får nu stå för traktamenten och kostnader för hans bostad i Stockholm – och dyra taxiresor i samband med resor till huset på landet. 

– Det är det regelverket vi har, säger han. 

Oscar Sjöstedt är ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna och ledamot i finansutskottet. Han är född i Stockholm, där han också har bott hela sitt vuxna liv. Han betalade 670 000 för fritidshuset. Det är nästan lika mycket som hans flytt hittills har kostat skattebetalarna.

Behöll fyrarummare i  Stockholm

Enligt riksdagens regelverk har ledamöter som är bosatta mer än fem mil från riksdagen rätt till ersättning för dubbla boenden och traktamente. Efter flytten till fritidshuset behöll Sjöstedt sin fyrarummare i Stockholm, där hans dåvarande partner och minderåriga barn var skrivna. Avgiften på 4600 kronor för bostadsrätten kunde han efter flytten till fritidshuset få betald av riksdagen. När han i somras sålde fyrarummaren fick han i stället en övernattningslägenhet betald av riksdagen till en kostnad av 7 800 kronor per månad.

Se reportaget: Maktens bostäder del 2

Ofta tar Sjöstedt taxi fram och tillbaka från tågstationen för närmare 2000 kronor per besök i huset på landet. Den sammanlagda kostnaden för Sjöstedts taxiresor, traktamente och övernattningslägenhet blir runt 14 000 kronor per månad.

– Till att börja med bor jag var jag vill, säger Oscar Sjöstedt (SD).

– Nu bor jag i Västmanlands valkrets. Jag sitter invald för Västmanlands valkrets och sitter i kommunfullmäktige.

“Bygger på gott omdöme”

Flytten strider inte mot några regler. Statsvetaren Bo Rothstein menar att det är omöjligt att skriva ett vattentätt regelsystem som tar hänsyn till alla undantag.

– De här systemen bygger på att de förtroendevalda har ett gott omdöme, en slags etisk kompass, säger Rothstein.

12 000 kronor per månad

Sjösteds partikollega Katja Nyberg (SD), som även hon bott i Stockholmsområdet hela sitt liv, är sedan 2020 skriven i ett hus på landet – samtidigt som pojkvän och barn bor kvar i huvudstaden. Utöver riksdagsledamot är hon även ersättare i Flens kommunfullmäktige. Hon uppger att hon flyttat på grund av en konflikt med Sverigedemokraternas lokala partiledning i Stockholm.

– Jag kunde inte fullgöra mitt uppdrag. Här i Sörmland, där jag nu sitter i kommunfullmäktige, blev jag mottagen direkt med öppna armar, säger Katja Nyberg (SD).

Efter att hon skrivit sig i huset på landet har hon rätt till cirka 12 000 kronor per månad i traktamenten och ersättning för lägenheten i Stockholm.

Statsvetaren: ”Folk tappar tilliten”

Bo Rothstein vill inte kommentera granskningen av Nyberg och Sjöstedt, men säger att det som folk kan uppfatta som ”fifflande” kan få dystra konsekvenser.

– Folk tappar tilliten till det politiska systemet vi har.

Oscar Sjöstedt (SD) är idag invald för Västmanlands valkrets och sitter i kommunfullmäktige i Skinnskatteberg där hans stuga ligger. Trots att han får upprepade frågor om han tycker det är rimligt att skattebetalarna ska stå för alla extrakostnader för hans flytt till fritidshuset, svarar han inte på detta.

– Jag har inte varit med om att utforma det regelverket. Det här är inte Sovjetryssland. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.