Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu får det vara nog” – riksdagsledamoten Tomas Kronståhl (S) kör ut SVT när han får frågor om hur han använder sin officiella politikermejl. Foto: SVT

Granskning: Sökte privata bygglov med politikermejl – här kör S-toppen ut SVT

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning kan avslöja riksdagsledamöter som vid upprepade tillfällen använder sina officiella mejladresser i privata ärenden. När Tomas Kronståhl (S) får frågor om varför han sökte bygglov med mejlen han använde som kommunstyrelsens ordförande avbryter han intervjun och riktar sig mot kameran:

– Stäng av innan jag blir riktigt irriterad.

När Tomas Kronståhl (S) ansökte om bygglov för en trekammarbrunn 2015 använde han den mejladress han hade som kommunstyrelsens ordförande i Västervik. I dag är han riksdagsledamot och använder sin riksdagsmejl i privata sammanhang, berättar han för Uppdrag granskning.

– Jag har ingen annan mejl, jag har riksdagsmejl och har ingen annan mejl. 

En mejladress kan man ju skaffa hur lätt som helst? 

– Ja, det kan man ju. Men varför skulle jag göra det när jag inte behöver ha det?

Se reportaget: Maktens bostäder del 2

”Omdömeslöst”

Enligt riksdagens uppförandekod får ledamöterna ”inte utnyttja sin ställning för personlig vinning”. Det finns inget specifikt skrivet i uppförandekoden kring hur politikermejlen får nyttjas. Men statsvetaren Bo Rothstein anser att Kronståhl agerat omdömeslöst när han använt politikermejlen privat i kontakten med kommunens tjänstemän. 

– Det kan uppfattas som att han vill utöva påtryckningar. Eller att han gör detta i egenskap av folkvald politiker och inte som en privatperson. De rollerna ska man absolut hålla skilda åt.

Fortsatt mejla privat från riksdagen

I juni, i första delen av granskningen “Maktens bostäder”, framkom att även moderaten Helena Bouveng använt sin riksdagsmejl när hon sökte bygglov i Värmdö kommun. Miljöinspektören Shad Nezamaldin reagerade då på att ansökan kom från en mejladress tillhörande riksdagen.

– Den personen kanske tycker att den har en annan position än någon annan, trots att vi ska göra samma bedömning.

Svarar inte på frågor

Helena Bouveng (M) som sitter i skatteutskottet menade att hon endast nyttjat riksdagsmejlen i ett väldigt tidigt skede och att hennes kontakter med Värmdö kommun de senaste två åren skötts av ett ombud. Men det var inte sant. Den fortsatta granskningen visar att hon bara i år har använt sin officiella riksdagsmejl sju gånger i privata bygglovsärenden.

–  Om man systematiskt använder sin offentliga mailadress i privata sammanhang, det är verkligen olämpligt, säger statsvetare Bo Rothstein.

SVT:s Uppdrag granskning har sökt Helena Bouveng (M) på plats i riksdagen och via mejl – men hon har inte velat svarat på frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.