Se bilderna som visar det dåliga underhållet av järnvägen: ”Helt sjukt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning kan visa unika bilder på det bristande underhållet av den svenska järnvägen. Bilder som kommer direkt från de som själva jobbar med att underhålla spåren.

Bristande underhåll av järnvägen var huvudorsaken till att 2018 såg de värsta förseningarna i den svenska tågtrafiken sedan 2010.

Uppdrag granskning kan nu visa bilder och filmer från personer som arbetar med att underhålla järnvägen runt om i landet – och som själva är kritiska till hur arbetet utförs. En person berättar hur banarbetare tvingas lämna kvar trasiga delar på spåren utan åtgärd, eftersom de bara fått i uppdrag att byta ett visst antal.

Personen skriver:

”Vi väljer alltså ut det som ser absolut värst ut men tvingas ändå lämna kvar sådant som på bilderna, vilket egentligen är helt sjukt”.

Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, medger att den svenska järnvägen är gammal och sliten.

– Vi behöver rusta, vi behöver modernisera och vi behöver öka kapaciteten för att få en bättre, punktligare, robustare och säkrare anläggning och järnvägstrafik för våra resenärer och gods, säger hon.

Uppdrag gransknings reportage Järnvägens dödsfällor sändes i SVT1 onsdag 6 februari 20.00 – det finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet