Träning, att lägga bort mobilen en stund – och vila. Tre tips för att minska stressen. Foto: TT

Sex tips till dig som känner dig stressad

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Att vara stressad behöver inte vara farligt. Om kroppen får en chans att återhämta sig går det att vända en negativ utveckling.

– Det är inte särskilt ömtåliga människor som drabbas av utmattningssyndrom. Tvärtom är det många gånger de som hållit ut längst och gjort mest utan att få ordentlig återhämtning som blir sjuka, säger Marie Åsberg, professor emeritus i psykiatri vid Karolinska institutet.

Kroppens varningssignaler kan vara sömnstörningar, nedstämdhet, värk i kroppen, problem med magen eller att man har återkommande infektioner.

Sjukt stressad

För att stress inte ska utvecklas till en allvarlig sjukdom behövs vila och återhämtning. Här är några saker man själv kan göra för att minska stress:

• Sömn. Den mest effektiva vilan är sömnen, så det är viktigt att prioritera sömn och skapa goda förutsättningar för att kunna sova. 

• Stunder av återhämtning. Återhämtning under dagen är också viktigt. Det kan vara en promenad, träning eller att hänga tvätt. Det är viktigt att skapa stunder då man inte behöver prestera.

• Fysisk aktivitet. Att röra på sig hjälper kroppen att hantera stress.

• Lägg bort mobilen. För många är det stressande att vara ständigt tillgänglig, att lägga bort mobilen eller skapa regler kring när man ska vara tillgänglig kan hjälpa.

• Be om hjälp. De allra flesta anger jobbet som den största stressfaktorn. Slå larm på jobbet om du känner att du behöver hjälp att prioritera.

• Umgänge med andra. Vi mår bra av umgänge, även om det är lätt att prioritera bort när man är trött eller stressad. Kroppens skydd mot stress stärks av social samvaro.

Om du mår dåligt kan du också söka hjälp på vårdcentralen, studenthälsovården, ungdomsmottagningen och företagshälsovården.  

Källa: Stressforskningsinstitutet, Vårdguiden

Missa inte: Ny serie om unga och stress på SVT Play

Aldrig tidigare har så många varit sjuka av stress, och unga kvinnor står för den största ökningen. Uppdrag granskning har följt fyra av dem under några avgörande månader i deras liv – du hittar serien “Sjukt stressad” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukt stressad

Mer i ämnet