Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ser vi åklagare Staffan Edlund under rättegången i Attunda tingsrätt. Foto: SVT

Sju personer döms i mutskandal vid Akademiska sjukhuset – efter Uppdrag gransknings avslöjande

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En tidigare verksamhetschef på Akademiska sjukhuset döms för att ha tagit emot nära fem miljoner kronor i mutor. Ytterligare sex personer, leverantörer till sjukhuset, döms för grova mutbrott. Det var efter att Uppdrag granskning avslöjade en misstänkt muta som utredningen startade och växte snabbt. Verksamhetschefen döms till fyra års fängelse.

– Det är ju väldigt allvarligt att en verksamhet som finansieras av skattemedel och som allmänheten ska ha ett stort förtroende för drabbas av någonting sådant här säger, Christer Tornefors, t.f rådman Attunda tingsrätt.

Polisutredningen startade efter att Uppdrag granskning i oktober 2022 avslöjat att tidigare verksamhetschefen och röntgenläkare Adel Shalabi tagit emot 200 000 kronor i samband med inköp av en röntgenapparat från Canon.

Chefer från Canon och Siemens

Efter en 18 dagar lång rättegång i Attunda tingsrätt dömdes i dag samtliga som åtalats i fallet. Sex personer döms för grovt givande av muta. De är leverantörer till den röntgenklinik där Adel Shalabi varit verksamhetschef.

– Det är förvånande att åklagarens talan vinner fullt bifall. Jag har redan nu talat med min huvudman och vår plan är att överklaga domen i alla delar, säger Hampus Wikerstål, Adel Shalabis försvarsadvokat.

Ägaren till ett bemanningsföretag döms till 1,5 års fängelse. Fem personer döms till villkorlig dom och dagsböter.

Två av de dömda är före detta chefer på de storföretagen Canon Medicals systems och Siemens Healthcare.

Samtliga åtalade nekade under rättegången till brott.

Mer om mutaffären på Akademiska sjukhuet i Uppdrag granskning – onsdag 27 mars i SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Uppdrag granskning i oktober 2022 avslöjade en av mutorna i samband med inköp av en röntgenapparat. Foto: SVT

Misstänkta mutor på Akademiska sjukhuset

Polisutredningen startade efter att Uppdrag granskning i oktober 2022 avslöjat hur Canon medical systems betalat ut över 200 000 kronor till läkaren och dåvarande verksamhetschefen Adel Shalabi i samband med att inköp av en röntgenapparat till sjukhuset.

Efter granskningen startade åklagaren en förundersökning om misstänkta mutor och i maj 2023 häktades verksamhetschefen.

I december åtalades sju personer. Utöver verksamhetschefen – sex personer som alla är leverantörer till sjukhuset, för grovt givande av muta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.