Leo skadades i transvården – nu har sjukhuset anmält sig självt

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Natalies son Leo har skadats i transvården. Nu har Karolinska sjukhuset anmält sig själva för sin vård av Leo. Bakgrunden är Uppdrag gransknings avslöjande om att flera unga personer fått allvarliga skador av behandlingen inom transvården. 

– Jag är glad och lättad att vården nu erkänner att de gjort fel, säger Leos mamma Natalie. 

Leo var bara elva år när den medicinska behandlingen med stopphormoner sattes in. Tanken var att stoppa puberteten eftersom Leo, född flicka, identifierar sig som pojke. Drygt fyra år efter att behandlingen sattes in upptäcktes att han drabbats av benskörhet och kotförändringar, han har stannat i växten och har ont i rygg och höfter.

Se reportaget: Transbarnen: Tvärvändningen – SVT Play

Behandling för könsdysfori

Först efter fyra och ett halvt år, när Leo till slut dagligen klagade på smärtor, gjordes en kontroll av skelettet. Då hade inga kontroller av bentätheten gjorts under de år han behandlades med stopphormoner. En behandling som har kända risker och enligt experter inte bör pågå längre än ett par år.

Fortsatt risk för felaktig behandling

I november förra året avslöjade Uppdrag granskning att Leo och minst tolv andra barn fått biverkningar och skadats av hormonbehandlingar inom transvården på Karolinska Universitetssjukhuset.

Efter reportaget har sjukhuset gjort en egen utredning av fallet Leo. Nu slår de fast att han och andra barn utsatts för risk för “allvarlig vårdskada” och att det finns en fortsatt risk för felaktig behandling. I anmälan konstaterar sjukhuset att de inte har haft några rutiner för att kontrollera bentätheten och att familjen “inte fått tillräcklig och tydlig information om kända biverkningar av behandlingen”

De slår också fast att det finns en rad brister som kan drabba och skada barn som behandlas inom transvården. Dels är det vetenskapliga underlaget svagt, vilket innebär att det inte går att veta om behandlingen gör nytta, eller är säker. Dels är vården uppdelad mellan två vårdgivare, vilket försvårar helhetsansvar för utredning, diagnossättning och uppföljning av biverkningar. 

Fångades inte upp av vården

Dessutom skriver sjukhuset att “det är tydligt att diagnosen könsdysfori inte är statisk” och att det händer att patienter inte längre vill genomgå könskorrigering efter att stopphormonerna satts ut. 

I utredningen skriver en läkare att Leo inte borde ha fått behandlingen från första början, eftersom man inte tagit hänsyn till psykiatrisk problematik, självmordsförsök och att han själv uttryckt tveksamhet, vilket inte fångades upp av vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Behandling för könsdysfori

Mer i ämnet