Margareta Nyström är ordförande för ett nordiskt samarbete som jobbar med att hitta undangömda skattepengar i skatteparadis. Enligt hennes bedömning är upplägget från det danska reportaget likt de svenska.
– Det är så här skatteuppläggen går till. Det är därför vi är väldigt tacksamma om att vi i norden har flest avtal med de före detta skatteparadisen så att vi kan nu får svar på var och vem som har gömt pengarna, säger hon.
Men den danska skattemyndigheten säger att de har avtal med Liechtenstein men det har inte lett till någonting?
– Det är egentligen så att det krävs då att vi ska kunna visa att vi har ett skatteintresse då för att vi ska ställa förfrågan. Men i Sverige har vi då ställt 357 förfrågningar hitintills och vi har fått väldigt bra svar. Vi har fattat beslut där vi har använt informationsutbytesavtalen och fått 1.2 miljarder i skatt. Så jag skulle säga att vi får väldigt bra svar på de här begäran om information, säger Margareta Nyström.
Är det här ett typiskt exempel på hur det kan gå till även i Sverige?
– Ja, det är ett klassiskt skatteparadisupplägg. Med att man har ett så kallat offshorebolag där det är noll eller väldigt låg beskattning. Och sen att man har ett kontokort kopplat till det i ett annat land. I Sverige ser vi ju att det främst är Schweiz och Luxemburg man har de bankkontona i.
Hur mycket skatt får ni in som annars inte skulle kommit in till Sverige?
– Ja alltså sen 2006 har vi fått in 6 miljarder i skatt på just utredningarna men sen skulle jag också vilja säga att en del i den här insatsen det är att uppmuntra till att man gör självrättelse att man själv tar och redovisar de inkomster man tidigare inte har redovisat i utlandet och det har ju också varit väldigt framgångsrikt i den bemärkelsen att det är sex tusen fem hundra personer sen 2010 som har gjort sådana här självrättelser.
En självrättelse innebär att en person hör av sig självmant till skatteverket och berättar att för lite skatt har betalats in.
– En del av dem säger att de gör det för att de ska sova gott om nätterna. Så det är klart att det här att vi har fått avtalen att vi kan få information har ju ökat upptäcktsrisken. Så jag menar att risken att vänta blir ju värre och värre desto färre skatteparadis eller ”sekretssländer” det finns kvar.
Finns marknaden med skatterådgivare även i Sverige?
– Marknaden finns och vi har ständig omvärldsbevakning, och kollar deras hemsidor och övrigt, och vi har också ett samarbete internationellt inom OECD där vi just delar erfarenheter hur skatterådgivare gör både internationellt och nationellt vad vi kan se tydligt nu det är att de är väldigt mindre tydliga på hemsidorna hur man gör ett upplägg. De har blivit mkt mer försiktiga i råden.
Varför då?
– Vi ser i våra analysundersökningar att moralen har ändrats. Det är inte ok längre att placera pengar som borde skattas i Sverige i ett annat land.