Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det smäller och smäller”. ”Tomas” och ”Hanna” berättar om sekunderna som förstörde deras liv. Foto: SVT/Kalle Segerbäck

Småbarnspappan sköts i radhuset: ”Smäller och smäller”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En fridfull familjekväll. ”Hanna” nattar barnen. Maken ”Tomas” tittar på tv med sin mamma. Då knackar det på dörren. Plötsligt har ”Tomas” ett vapen riktat mot sig.

– Och sen smäller det. Det smäller och smäller, följt av det mest fruktansvärda skrik jag hört i hela mitt liv, berättar ”Hanna”.

Nu lever paret med skyddade uppgifter – och ett lyckligt liv slaget i spillror.

Paret beskriver livet innan den dramatiska händelsen som ljust och vackert. De hade jobb de trivdes med, barnen lekte med kompisar och deras hem var en social mittpunkt där grannar ofta kom på besök för att umgås eller testa den nyinköpta pizzaugnen.

Men en kväll i november förra året förändrades allt, utan förvarning eller förklaring.

– Känslan när jag blev träffad. Jag har aldrig känt den känslan, som feber på ett punktmarkerat ställe på benet.

Se serien ”Skyttarna” på SVT Play

Det har nu gått fem månader sedan den dramatiska kvällen. Polisen utreder fortfarande händelsen. ”Tomas”, ”Hanna” och barnen har flyttat och lever isolerade på skyddad adress långt från det idylliska radhuslivet.

”Vi har förlorat allt”

Oron för fler attacker är ständigt närvarande. Rädslan förstärks av att de inte vet varför det skoningslösa skjutvapenvåldet knackade på just deras dörr.

– Det finns en spekulation att en anhörig som inte har bott i Sverige på närmare tio år har en skuld till några som är kriminella. Det skulle kunna vara så att bara för att vi bär samma efternamn så har de gett sig på mig, säger ”Tomas”.

– Vi har förlorat allt och vi har inte gjort någonting. Vi har fått börja om från början och hela vårt liv har kastats omkull, säger ”Hanna”.

Serien ”Skyttarna” ingår i Uppdrag gransknings satsning om gängkriminalitet under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.