Småbarnspappan Johan misshandlades av ungdomsgäng – flera såg men ingen ville vittna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Johan Falkenberg blev misshandlad av ett ungdomsgäng under ett valborgsfirande med sin familj. Över hundra personer fanns på plats vid majbrasan och gänget är välkänt i området – ändå ville få vittna om det som hade hänt. Utredningen lades ner efter att vittnena dragit sig ur, ett efter ett.

Valborgsmässoafton 2018, i Upplands Bro utanför Stockholm. Det hela börjar med en konflikt mellan ett ungdomsgäng och en kvinna med hund. Småbarnspappan Johan Falkenberg uppfattar killarna som hotfulla. Han säger åt dem att gå därifrån.

Istället omringar de honom, han har då sin fyraåriga dotter i handen.

— Jag upplevde mig extremt ensam och utsatt även fast jag var bland så mycket andra människor. Det kändes som att helt plötsligt var alla de här hundra människorna borta, berättar Johan Falkenberg för Uppdrag granskning.

Han slås till marken av tre killar ur gänget. Några slag kommer framifrån, några bakifrån.

— Det enda jag tänkte var att resa mig upp fort innan någon hoppade på mig. Det var det jag hade i huvudet hela tiden: “Res dig upp, res dig upp.” Jag hade ju mina barn och min fru där.

“Man vill inte riskera att utsätta sig själv”

Det finns många vittnen, flera i direkt närhet till misshandeln. Men trots det och att gänget är välkänt ska polisen få problem att utreda vilka de skyldiga är. Bro är en liten ort där alla känner alla, säger Tobias Becker, förundersökningsledare vid Järfällapolisen. Han känner igen grupperingen som lätt uppstår på mindre orter.

— Rykten sprids, man är farlig, de har våldskapital, det är bäst att hålla käften om man ser någonting för annars händer det mig själv något nästa gång. Det är så jag tyvärr tror att många känner. Man vill inte riskera att utsätta sig själv för repressalier helt enkelt. Jag tycker att det är jättestort problem.

Vilka brott handlar det om där man inte vågar vittna?

— Det är typ alla skulle jag säga. Jag tycker nästan det är den generella grundinställningen hos merparten, att “Vi sköter vårat. Vi har inte sett någonting”.

“Ingen ställer upp”

Efter misshandeln vid majbrasan i Bro drar sig vittnena ur, av rädsla för ungdomsgänget. Sex vittnen hoppar av – till slut är bara Johan och hans familj kvar. Utredningen läggs ner i brist på bevis.

— Det var ingen som riktigt ville medverka då, så vi hade inte någonting som styrkte bevisningen. Vi bedömde att det inte kunde räcka till åtal i det skedet, säger Tobias Becker.

Ett av vittnena som hoppar av säger att hen inte vill utsätta sina barn för risker. Foto: SVT

Johan Falkenberg säger att han har förståelse om en person som bor granne eller har en relation till en gärningsman inte vill eller vågar vittna.

— Men på den här platsen på Valborg var det människor från hela Bro och jättemycket barnfamiljer som måste ha sett det. Ingen ställer upp.

Oväntad vändning i fallet

Fallet får till slut en oväntad vändning. Polisen hittar en filmsekvens av misshandeln i en beslagtagen mobil, där två av tre gärningsmän kan identifieras. Utredningen öppnas upp igen.

— Vi har poliser med lokal personkännedom som känner igen personerna som slår ner den här mannen och det är egentligen den som utgör hela bevisningen, säger Tobias Becker.

Två av de som misshandlar Johan döms i tingsrätten, till ungdomsvård respektive en månads fängelse. Den tredje, som misstänks för att ha slagit bakifrån, frias då bevisningen anses för svag.

Frågan om tystnadskultur i samband med vittnesmål har nu kommit upp på regeringsnivå, det ligger en rad förslag på hur man ska komma åt problemet – bland annat hårdare straff för övergrepp i rättssak och bättre skydd för vittnen.

Reportaget “Tysta vittnen” finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.