Brå föreslår menar att rättsprocessen måste gå snabbare. Foto: TT

Brå stödjer tidiga vittnesmål

Publicerad

Domstolarna borde lägga större vikt vid vad vittnen och brottsoffer säger tidigt i en polisutredning, anser Brottsförebyggande rådet, Brå, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Orsaken är att tidiga vittnesmål kan motverka påtryckningar och en tystnadskultur, menar Brå, som på regeringens uppdrag studerat övergrepp i rättssak och så kallad tystnadskultur – där personer som bevittnat eller utsatts för brott skräms till tystnad under rättsprocessen – och hur den problematiken kan motverkas, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

BRÅ: En tystnadskultur

– Med tystnadskultur menar vi att det finns ett slags kollektivt normsystem som säger att man ska vara tyst mot rättsväsendet. Det ser vi framför allt i kriminella nätverk men också bland brott i en hederskontext; i hedersrelaterat våld, säger Johanna Skinnari, projektledare på Brå, till Ekot.

I dag väger det som sägs under domstolsförhandlingen tyngst, trots att personen som lämnat ett vittnesmål då kan ha ändrat sina uppgifter som en följd av påverkan.

Brå föreslår därför att rättsprocessen måste gå snabbare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.