Kommunen kringgick anbudsförfarandet vid försäljning av campingen. Foto: svt

Smutsigt upplägg när kommunen sålde camping

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

2007 köpte hockeylaget Leksands IF en camping av Leksands kommun för 30 miljoner kronor. Men Uppdrag gransknings Kommungranskarna kan visa att kommunen kringgick anbudsförfarandet.

Campingen vid Siljans strand sågs som en möjlighet till nya inkomster för hockeylaget. Och det var Leksands IF själva som tog initiativ till affären. Och kommunen sålde.

– Vi gick på bästa anbud, säger Göran Wigert, kommunchef.

UG – Kommungranskarna Leksand

Men försäljningen av campingen är kontroversiell. I kommunens arkiv finns flera skrivelser från oppositionspolitiker som inte anser att affären gick rätt till.

Och när Uppdrag granskning synar affären visar det sig att den står i direkt relation till de två ishallar som kommunen bara ett par år tidigare skänkt till hockeyklubben.

Då, två år tidigare, köpte klubben två ishallar för en krona av kommunen. Hallarna värderades då till 39 miljoner och för det fick kommunen nio procent av aktierna i klubbens fastighetsbolag.

När sedan affären med campingen genomfördes sålde kommunen stugbyn och campingen till högstbjudande – Leksands IF. Klubben betalade 30 miljoner kronor.

Men de fick i samma affär köpa tillbaka aktierna från ishallsaffären. Aktier som bara två år tidigare bedömts vara värda 39 miljoner köper klubben nu tillbaka – för 9900 kronor. Därmed är också anbudsförfarandet satt ur spel. Inga andra köpare kunde räkna in ishallsaktier för miljoner.

Ni säljer aktierna i Leksand Fastighetsaktiebolag tillbaka till LIF?

– Mm, säger kommunchef Göran Wigert.

Som en del i försäljningen av campingen?

– Nej, vi hade inte kopplat ihop dem.

Det är med i affären?

– Jag kan inte svara på det, men alltså min bedömning...

Det är ju med i affären?

–  Ja, säger Göran Wigert.

I anslutning till affären skrevs ytterligare ett avtal. Ett så kallat majoritetsavtal där Leksands IF förband sig att fortsätta vara största ägare av campingen. Detta för att hockeylaget inte skulle frestas att sälja campingen, som år efter år gått med vinst. Det skulle vara en långsiktig investering som skulle ge säkra pengar i klubbkassan.

Men bara två år senare har bröts avtalet. Och fyra år senare har ”den säkra inkomst” som kommunen ville bidra med försvunnit helt ur klubbens ägo.

Klubben sålde campingaktierna, mot rådande avtal,  för att lösa en akut pengakris. Men kommunen brydde sig inte om avtalsbrottet.

– Vi lyfte ju den frågan då men vi såg ingen anledning att vi skulle ta upp det till nytt beslut, säger kommunchef Göran Wigert.

Ni lät det ber då helt enkelt. Dom bröt avtalet och ni lät det bero?

– Ja, det kan vara en tolkning.

Och kommunstyrelsens ordförande menar att det inte spelar så stor roll.

– Ja nej... Och jag var inte med på den tiden och kan inte svara på varför man tyckte det var viktigt, det viktiga var ju att vi fick en alltså sålde till någon som ville investera och göra det som vi i kommunen inte valde göra och vi sålde till den som hade högstbjudande så att säga, säger Ulrika Liljeberg (C).

Reporter: Sophia Djiobaridis

Text: Magnus Johansson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kommungranskarna Leksand

Mer i ämnet