Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ljusnarsberg har de märkt att kostnaderna för försörjningsstöd ökat efter att bostadslösa från andra kommuner flyttat in. Foto: SVT

Socialchefen om bostadslösa som flyttar in: ”De blir ju lurade”

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Den senaste tiden har flera mindre kommuner kritiserat storstadskommuner för att medvetet skicka ut personer med försörjningsstöd till dem. Camilla Hofström, socialchef i Ljusnarsberg, tycker att bostadslösa blir lurade till att flytta till undermåliga bostäder.

Hösten 2019 gick dåvarande kommunalrådet i Kramfors ut och anklagade ett antal kommuner för att dumpa socialt utsatta i Kramfors. 

– Kan vi bete oss så här kommuner emellan? frågade sig Jan Sahlén (S) i SVT Nyheter Västernorrland.

Kramfors gjorde en egen kartläggning som visade att ett antal personer flyttat in från några Stockholmskommuner. De flesta var nyanlända. De utpekade Stockholmskommunerna tillbakavisade kritiken, och sa att de inte aktivt skickar iväg personer till andra kommuner. 

”Har ingenstans att ta vägen”

I Ljusnarsberg har man sett exempel på när personer flyttat till lägenheter som de sen inte kan bo kvar i, på grund av det dåliga skicket. 

– De här bostäderna är inte alltid så bra. De är undermåliga, många av de här bostäderna. Inte alla, men många är ju det. Så de blir ju lurade att flytta till bostäder som inte alltid är så bra, säger Camilla Hofström, enhetschef för individ- och familjeomsorgen.

Hon har gjort en liknande kartläggning som den i Kramfors, efter att de börjat märka att kostnaderna för försörjningsstöd ökat. 

–  Majoriteten är personer med sammansatt problematik, alltså psykisk ohälsa, missbruk, kriminalitet. En hel del har suttit i fängelse och kommer ut och har ingenstans att ta vägen och så får man tag i en lägenhet, säger Camilla Hofström.

I januari höll civilminister Lena Micko (S) möte med ett antal landsbygdskommuner om fenomenet, som av vissa kallats för social dumpning. Ministern lovade då en kartläggning.

Reportaget ”Utflyttarna” sänds onsdag 19 februari. Du kan se det på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppdrag granskning: Bostadsbristen

Mer i ämnet