Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur Carina bor: ”Måste in på toa för att hämta kallvatten”. Foto: SVT

Carina använder byggfläkt för att värma sig i lägenheten

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING · Carina Erikssons lägenhet kostar 5 600 kronor i månaden och pengar till hyran får hon av socialtjänsten. Hon hämtar vatten till matlagning inne på toaletten – och värmer lägenheten med byggfläkt. Hit flyttade hon i hopp om att det skulle bli bättre.

Carina bodde tidigare i husvagn efter att hon blivit vräkt från sitt boende. Hon fick först en lägenhet i Fredriksberg men tyckte att det var för stökigt där. Nu bor hon istället i byn Blötberget utanför Ludvika. 

– Dåligt skött allting. Inte ens en lampa i trappen här så man kan ta sig in, säger hon när Uppdrag granskning besöker henne.

Här har hon bott i drygt ett år. I köket rinner en svag stråle vatten när hon sätter på kranen. 

– Stå och betala 5 600 och inte ha kallvatten som rinner i köket ens, måste in på toa för att hämta kallvatten, säger hon.  

Får du nån hjälp av socialen? Är det de som betalar hyran?  

– Ja, och det är tydligen bara sådana som får bo här.

”Om något problem uppstår så löser vi det”

Fastighetsägaren Hilldex AB ville under flyktingmottagandet hyra ut till Migrationsverket, men lyckades inte uppfylla kraven och avtalet hävdes innan några flyktingar hann flytta in. Istället flyttade andra hyresgäster in – så som Carina.

– På toa har det inte varit någon värme alls. Så vi har kört med en byggfläkt. Man har ingen lust att duscha där inne direkt, säger hon. 

Kommunens miljöinspektörer har varit vid fastigheterna och påpekat brister ett antal gånger. Men fastighetsägaren håller inte med om att husen är dåligt skötta.

– Det är inte nya fastigheter, men om något problem uppstår så löser vi det i den mån vi känner till det, säger Tino Bessou som företräder Hilldex AB.

Missa inte veckans Uppdrag granskning

Visa

Reportaget ”Utflyttarna” sänds onsdag 19 februari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppdrag granskning: Bostadsbristen

Mer i ämnet