SVT har tidigare rapporterat om fastigheter i Fredriksberg och Blötberget dit socialt utsatta flyttat, och där hyresvärden misskött underhållet, vilket lett till problem. Foto: SVT

Ny lag ska utredas för att stoppa social dumpning

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera larmrapporter från bland annat Blötberget och Fredriksberg har regeringen nu tillsatt en utredning för att komma tillrätta med så kallad social dumpning. I Dalarna finns exempel på att kommuner söderut skickat socialt utsatta medborgare, som man haft svårt att ta hand om själva, vidare till någon annan kommun.

Det hela bygger på att det finns någon hyresvärd som är beredd att ta emot dessa personer och så har det varit i både Fredriksberg och Blötberget. Fastigheterna har varit misskötta vilket lett till problem för hyresgästerna och kommunernas socialtjänster. I Blötberget har räddningstjänsten belagt flera hus med nyttjandeförbud eftersom de inte levt upp till gällande säkerhetsregler för brandskyddet. 

– Vi ska bekämpa social dumpning i Ludvika kommun och andra delar av landet. Det är ovärdigt, säger riksdagsledamot Sofie Eriksson (S), som själv är bosatt i Grängesberg nära Blötberget, i ett pressmeddelande.

Hyreshusen i Blötberget

– Vi har små barn, nyfödda barn som bott i lägenheter utan värme och vatten. Det hänger elkablar utanpå väggarna och fönster är trasiga. Våra orter och invånare förtjänar bättre.

Kommuner kan få förtur vid köp

Den nya förköpslagen kommer att ge en kommun rätt att under vissa förutsättningar träda in i köparens ställe vid förvärv av fast egendom, så kallat förköp. Utredaren som regeringen tillsatt har fått i uppdrag att lämna förslag till en ny lag senast i december 2023. 

– Vi har fastigheter i Blötberget och Fredriksberg som är helt ovärdiga för människor att bo i och vi är oerhört glada att regeringen har lyssnat på oss som drabbas av detta, säger Leif Pettersson (S) kommunalråd i Ludvika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hyreshusen i Blötberget

Mer i ämnet