Miljö- och byggnämnden i Ludvika beslutade om boendeförbud för de misskötta husen i Blötberget. Foto: Fredrik Agné, SVT

Beslut om vite och boendeförbud i Fredriksberg och Blötberget

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags tog miljö- och byggnämnden i Ludvika flera beslut om de misskötta husen i Blötberget och Fredriksberg. Gällande det numera rikskända ”ispalatset” och två närliggande hus gäller nu förbud för boende i husen från och med den femtonde mars.

– Det är fastighetsägaren SR Team Städ AB som ska se till att boende i huset får annat boende, säger miljöchefen Åsa Lindqvist, som gärna skulle se skärpt lagstiftning så att fastighetsägare inte så lätt flyr undan ansvar.

Ordnar inte fastighetsägaren så att ingen bor i husen från den 15:e mars hotar viten om 300 000 kronor. Men miljö och byggkontoret har i flera år försökt få husägare att ta ansvar för husen utan att få ordning på frågan.

Liknande problem i hela Sverige

– De byter ägare och bolag när de vill och passar dem, säger Åsa Lindqvist som konstaterar att liknande problem  finns i hela Sverige.

Hon vill också att kommunstyrelsen överväger att ansöka om tvångsförvaltning av husen i Blötberget hos hyresnämnden. Anses  husen vara slut kan kommunen  sedan vid  Nacka tingsrätt  begära att få lösa in fastigheterna och sedan riva dem.

Vite på 100 000 om inte värmen fungerar

När det gäller de tidvis utkylda husen på Hülpers väg i Fredriksberg beslöt Miljö- och byggnämnden om ett vite på 100 000 kronor som kan utlösas om värmen inte fungerar. 

Vid en inspektion på onsdagen konstaterades att boende fortfarande behövde använda elelement för att hålla värmen.

SVT Nyheter Dalarna har upprepade gånger sökt ansvariga vid StamSten Fastighetsbolag som äger husen i Fredriksberg för att få deras syn på situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hyreshusen i Blötberget

Mer i ämnet