De omtalade hyreshusen i Blötberget är i såpass dåligt skick att de belagts med nyttjandeförbud av räddningstjänsten. Hör Mårten Ribbing från räddningstjänsten Dala-Mitt beskriva läget i klippet. Foto: Anders Hansson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Räddningstjänsten: Husen i Blötberget är farliga att bo i – måste evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha inspekterat de omtalade hyresfastigheterna i Blötberget har nu Räddningstjänsten sagt sitt. De belägger husen med nyttjandeförbud på grund av att de inte håller måttet ur brandskyddssynpunkt, och efter att hyreshusens ägare blivit delgivna det beskedet så har de bara en arbetsvecka på sig att åtgärda bristerna. Annars måste husen evakueras.

Det är flera punkter som Räddningstjänsten slår ner på. Det saknas handtag på nödutgångar, rök i pannrum som visar på att rökgångarna inte fungerar tillfredsställande, elskåp som står öppna med risk att någon utsätts för kraftiga elektriska stötar eller att brand lätt kan uppstå vid kortslutning.

Men det finns även ett antal andra problem som är mer komfortbetingade i husen, till exempel bristfällig värme och vattenkranar som inte fungerar.

– Vi fryser och måste gå och hämta vatten hos en granne, säger en pappa med tre barn och ett fjärde på väg.

Boende: Går knappt få tag på hyresvärden

Deras vardag är mycket svår säger han, och berättar att det inte blivit någon bättring på ett och ett halvt år som de bott där. Det går knappt att få tag på hyresvärden heller för att framföra klagomål, säger den boende.

Utöver de här problemen så finns det sådant som hänger ihop med underhållet på huset. Putsningen på fasaden har delvis ramlat bort och inte reparerats fullt ut. Fönsterrutor är spruckna, trasiga eller saknas helt, belysning i allmänna utrymmen ur funktion och målningen på trädetaljer har flagnat så att trät utsätts för regn och fukt och tar skada.

SVT Dalarna har sökt husens ägare men inte fått något svar.

Se bilder från de omtalade hyreshusen i Blötberget och hör Räddningstjänsten kommentera varför de belagt husen med nyttjandeförbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hyreshusen i Blötberget

Mer i ämnet