Socialstyrelsen ändrar sig – ej lämpligt med könskorrigerande kirurgi innan 18

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Socialstyrelsen gör en helomvändning och säger nej till sänkt åldersgräns för könskorrigerande kirurgi. Detta efter att SVT:s Uppdrag granskning granskat den könskorrigerande vården och lagförslaget om att sänka åldersgränsen.

– Det är ett ingrepp som är irreversibelt. Då bör man vara rimligen säker på att det medför en bestående och betydande nytta för personen, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, till Uppdrag granskning.

2018 föreslog regeringen en ny lag som skulle göra könskorrigerande underlivskirurgi tillåtet från 15 års ålder, utan vårdnadshavares tillstånd. Lagförslaget fick kraftig kritik av lagrådet, men Socialstyrelsen tillstyrkte förslaget.

Behandling för könsdysfori

Myndigheten ville till och med gå längre än regeringen – i lagförslaget stod att en förutsättning för kirurgi var att personen måste antas leva i samma könsidentitet i framtiden. Men Socialstyrelsen ansåg att kirurgi inte bör ”kopplas till huruvida könsidentiteten kan antas vara densamma över tid”.

“Utrett den här frågan från början”

Uppdrag Granskning har under en längre tid granskat den könskorrigerande vården och bakgrunden till lagförslaget om sänkt åldersgräns.

En av granskningarna visade att faktauppgifter i den utredning som låg till grund för förslaget inte stämde. I samband med publiceringen gav regeringen i uppdrag till Socialstyrelsen att analysera och bedöma om den föreslagna åldersgränsen på 15 år är lämplig.

När utredningen nu presenteras gör Socialstyrelsen en helomvändning. De tycker inte längre att åldersgränsen ska sänkas.

– Jag tycker egentligen inte att det spelar någon roll vad vi har sagt tidigare. Vi har inte känt oss bundna utav det, utan har utrett den här frågan från början och sett på den information vi har nu, säger Thomas Lindén.

Snabb ökning av unga patienter

Enligt honom grundar sig Socialstyrelsens nya bedömning på den snabba ökningen av unga patienter inom transvården och det faktum att många i gruppen har neuropsykiatriska diagnoser.

– Den här snabba ökningen såg vi ju inte riktigt då och det är något ni har bidragit till att belysa, säger Thomas Lindén.

Uppdrag granskning har sökt Socialminister Lena Hallengren, men på grund av coronakrisen har hon inte haft möjlighet att kommentera.

Missa inte

Uppdrag gransknings reportage ”Tranståget – fortsättningen” finns på SVT Play tisdag 12 maj, klockan 12. Det sänds även dagen därpå i SVT1 klockan 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Behandling för könsdysfori

Mer i ämnet