Solveig ångrar sin könskorrigering: ”Jag kan inte förlåta mig själv”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hon blev retad, mobbad och hade ingen framgång hos killarna under tonåren. Ett kroppshat tog fart och drömmen om att leva som kille ledde till att Solveig blev Sonny. Men efter flera år som man kom ångern.

– Jag kan inte förlåta mig själv ännu. Det är en process som jag fortfarande bearbetar. Och att berätta för andra om det här kanske kan vara ett steg i den processen. Den som hör det här får ju själv känna efter och begrunda sitt liv, säger Solveig. 

I dag är hon 59 år och det är längesedan hon fick diagnosen transsexualism. I 18-årsåldern fick hon de första injektionerna av testosteron. Brösten opererades bort och Solveig steriliserades, enligt dåvarande lagstiftning.

Ville slippa kommentarerna

– Min transition var en flykt från att vara kvinna. Man ska vara på ett visst sätt, se ut på ett visst sätt och man ska göra si och så. Och jag avskydde omgivningen, i synnerhet killars beteende mot det faktum att man har ett par bröst, säger hon.

Istället ville hon vara fri och stark, säger hon, hålla på med hästar och slippa omgivningens kommentarer om sin kropp. 

”Nu vågar jag berätta”

Det var efter Uppdrag gransknings reportage som sändes i våras, ”Tranståget och tonårsflickorna”, som Solveig hörde av sig till redaktionen. Hon skrev #metoo i en kommentar på Facebook.

– I programmet så var ju Sametti med och jag kände igen mig själv väldigt mycket i henne. Och det är tack vare henne som jag nu vågar berätta om det här. Det var liksom: Åh, jag är inte ensam i hela världen om att ha gjort så här.

Uppdrag gransknings minidokumentär ”När Solveig ångrade sig” finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.