Stefan Löfven (S) vill att sanningen om morden på Zaida Catalán och Michael Sharp ska komma fram. Foto: Jessica Gow/TT

Stefan Löfven (S) om utredningen av mordet på Zaida Catalán: ”Vi har varit kritiska”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Avslöjandet om att FN:s högsta ledning mörkat uppgifter om mordet på Zaida Catalán och Michael Sharp har väckt reaktioner i Sverige och utomlands. I FN:s rapport om fallet, framkommer inte misstankarna om att den kongolesiska staten varit inblandad. Stefan Löfven (S) bekräftar att rapporten inte ger hela bilden:

– Här måste göras allt för att få fram den fullständiga sanningen.

FN har undanhållit information om mordet på FN-experterna Zaida Catalán och Michael Sharp. Det kunde Uppdrag granskning avslöja tillsammans med internationella medier under tisdagen.

Enligt Stefan Löfven (S) är det tydligt att det saknas information i FN:s rapport.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

– Sverige var kritiska till den rapport som har granskats. Den ger inte hela bilden och därför har vi sagt att det måste till en annan utredning.

Zaida Catalán och Michael Sharp mördades under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa i mars 2017. Hemliga inspelningar visar nu att den kongolesiska säkerhetstjänsten kan ha haft del i fallet – och att FN:s högsta ledning hemlighöll information om mordet från de avlidnas familjer.

– Här måste göras allt, allt för att få fram den fullständiga sanningen om vad som hände Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega, säger Stefan Löfven (S).

Eliasson: Viktigt att stå fast vid sanningen

FN:s förre vice generalsekreterare Jan Eliasson har kommenterat uppgifterna till Ekot, Sveriges Radio, och säger att FN behöver låta sanningen komma fram.

– För mig är det otroligt viktigt att man alltid står fast vid sanningen och att allt kommer fram, även om det är störande för det land där man har sin fredsbevarande operation.

För att gå till botten med uppgifterna behöver Sveriges regering och den svenska FN-delegationen i New York ta ärendet vidare, menar Jan Eliasson.

– Om generalsekreteraren har förnekat att så är fallet, då måste naturligtvis svenska regeringen och UD och delegationen i New York kontrollera de här uppgifterna, säger han.

”Alla som tror på FN-systemet vill ha svar”

Åsa Regnér har tidigare varit jämställdhetsminister i Sverige och är idag vice chef för UN Women. Hon har kommenterat avslöjandet i Magasinet Omvärlden.

– Jag känner oerhört stor sympati med Zaidas familj. Jag såg dokumentären igår och jag tror att alla som tror på FN-systemet vill ha svar på vad som skedde.

”Skräckinjagande”

Zeid Raad Al Hussein, tidigare chef för FN:s råd för mänskliga rättigheter, har kommenterat avslöjandet på Twitter:

”Skräckinjagande dokumentär. Det är uppenbart att Kongo-Kinshasas regering var delaktiga i mordet på FN-experterna (och flera kongoleser i massgravar). Varför fanns det inte med i generalsekreterarens rapport?”

Uppdrag gransknings reportage FN och mörkläggningen finns att se på SVT Play. Reportaget sändes i SVT1 onsdagen den 28 november 2018.

Fakta: FN-läckan

Det läckta materialet inifrån FN består av tusentals dokument som framförallt samlats in av utredare på plats i Kongo-Kinshasa. 

Det handlar bland annat om:

• Förhör, intervjuer och misstankeregister upprättade av UN-POLICE som var FN:s polisstyrka på plats direkt efter mordet.

• Rapporter och analyser från J-MAC, FN:s egen underrättelsetjänst.

• Hemliga rapporter från FN:s utredningsenhet till säkerhetsrådet i New York.

• Tusentals telefonloggar från personerna misstänkta för mordet – innehållande uppgifter om samtal, sms och mobilmaster som deras telefoner varit i närheten av.

Uppdrag granskning har gått igenom materialet i läckan tillsammans med flera internationella medier: Süddeutsche Zeitung, Le Monde, Foreign Policy Magazine och Radio France international. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet