Stjärnkirurg blir av med forskningspengar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Flera patienter dog efter att ha fått plaströr inopererade i halsen. Nu stoppar Vetenskapsrådet forskningspengar till kirurgen Paolo Macchiarini och hans team.

Uppdrag granskning berättade i maj 2015 om de kontroversiella operationerna som genomförts av Karolinskas stjärnkirurg Paolo Macchiarini. Åklagaren har fått i uppdrag att utreda om operationerna, som går ut på att plaströr opereras in som ersättare till skadade luftrör, är att betrakta som brott mot läkemedelslagen eller etikprövningslagen.

Idag meddelade Vetenskapsrådet att de omedelbart stoppar alla utbetalningar till projektet ”Utveckling av odlad naturlig och bioartificell matstrupe”, det skriver Svenska Dagbladet.

Paolo Macchiarinis forskningsteam var beviljade 10 miljoner kronor i forskningsbidrag, varav omkring hälften redan betalats ut.

– Det är flera olika delar i det här, vi lyfter fram framförallt två saker, oetiskt handlande och att personen inte är lämplig att uppbära bidrag från oss, säger rådets generaldirektör Sven Stafström till Svenska Dagbladet.

– Det oetiska handlar om att vi anser att det är forskning och då ska det etikprövas. Det är en väldigt viktig del innan man får börja forska på människor. Det är väldigt allvarligt om man går vidare utan att ha etiska tillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG – Stjärnkirurg till varje pris

Mer i ämnet