Karolinska institutet i Solna får på nytt börja utreda en stjärnkirurg som redan dragit misstankar på sig. Foto: TT

KI granskar toppkirurg

Uppdaterad
Publicerad

En världskänd kirurg som Karolinska institutet (KI) friat från misstankar om forskningsfusk blir nu utredd på nytt. Nu misstänks han för att ha lämnat felaktiga uppgifter i sin CV.

Historien har rullats upp av den amerikanska tidningen Vanity Fair. KI ska nu granska de uppgifter som forskaren lämnade i samband med sin anställning 2010.

”KI kommer bland annat att kontakta de lärosäten där forskaren tidigare verkat. Utredningen kommer att bedrivas skyndsamt, men när den kan vara färdig går inte att säga i nuläget”, skriver KI på sin hemsida.

Kirurgen skapade sig ett namn genom en metod där patienter fick en del av luftstrupen utbytt mot en konstgjord del, klädd med stamceller från patientens ryggmärg.

Av de tre patienter vid Karolinska universitetssjukhuset som fick konstgjorda luftstrupar avled två och den tredje hamnade i intensivvård. Kirurgen är föremål för förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG – Stjärnkirurg till varje pris

Mer i ämnet