Systembolaget handlar fortfarande av Robertson Winery, men det gör inte den danska matvarukedjan Dagrofa.

Stoppar vin från Robertson Winery

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter Uppdrag gransknings avslöjande – nu slutar en av Danmarks största matvarukedjor att sälja vin från Robertson Winery. Systembolaget fortsätter att sälja vinet, trots protester från facket. 

Dagrofa är en av Danmarks största dagligvarukedjor. I ett mail till Uppdrag granskning skriver de att de flera gånger har försökt få svar från Robertson Winery kring förhållandena på deras vingårdar, men att det fortfarande finns frågor som de vill ha mer belysta. Därför tillsätter de en oberoende utredning kring Robertson. Men de slutar under tiden helt att sälja Robertsons viner.   

– När resultaten från undersökningen kommer tar vi beslut om huruvida viner från Robertson Winery ska ingå i vårt sortiment i framtiden, skriver företaget också i sitt mejl.

Systembolaget fortsätter försäljning

Men Systembolaget fortsätter att sälja vinet, trots att anställda på Systembolaget protesterat. Redan för tre år sedan varnades Systembolaget om att något inte stod rätt till på den sydafrikanska storsäljaren Robertson Winerys vingårdar. Och trots de anställdas larm om låga löner och trakasserier av fackligt organiserade kvarstår problemen.  

I Danmark har man bestämt sig för att sluta importera, det räckte med att de hörde och fick se det vi ska visa i det här reportaget? 

– Om jag förstått saken rätt så råder en delvis annan situation där. Hos det danska företaget du nämner, vad jag förstår så har de inte gjort tredjepartsrevisioner. De har inte tidigare haft en närvaro på plats. Vi har det, vi har gjort det i flera år. Som La Colline, 2011 var första gången vi hade medarbetare på plats. Det hade vi även denna veckan. Så vi befinner oss i helt olika situationer, säger Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget. 

Ni befinner er i olika situationer men arbetarna på plats befinner sig i den situation som vi har beskrivit i reportaget? 

– Där är vi övertygade om att det är bättre att vara på plats och fortsätta ställa krav än att vända dem ryggen. Inget blir bättre i den fattiga världen för att vi slutar handla med dem, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bittra druvor

Mer i ämnet