Svårt hitta verkliga fakta om medicinsk turism

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det kallas medicinsk turism och är en växande företeelse. På nätet finns en uppsjö av snygga och trovärdiga hemsidor med löften om snabbare och billigare plastikoperationer utomlands. Verkliga fakta är svårare att hitta.

Färdigförpackade resor där bröstförstoringen eller fettsugning kombineras med semester i till exempel Turkiet, Thailand, Estland eller Polen.

Förmedlaren är ofta den enda kontakten mellan patienten och den vård de betalar för.

För patienter som gör vårdresor utomlands är det svårt att få reda på fakta om de sjukhus eller kliniker som företagen erbjuder.

Lika svårt är det att få någon information alls om läkarnas kompetens.

På olika plastikforum och bloggar finns tusentals inlägg och frågor om operationer utomlands. Det finns hyllningar och varningar – och det här är ofta den enda vägledning som finns innan resan.

Trots att Polen är ett EU-land och trots att den gränsöverskridande vården ökar så finns det idag stora brister i regelverket. I somras togs därför det första steget mot en ny EU-lag som ska öka säkerheten för patienter som åker utomlands för vård.

Idag kan vem som helst kalla sig medicinsk förmedlare, starta ett företag och sälja avancerad sjukvård utomlands. Samtliga företag, däribland Jörgen Peterséns Medica Travel, som Uppdrag granskning undersökt, saknar medicinsk kompetens bland förmedlarna.

Vad tänker du idag när du tänker på Jörgens roll i detta?

– Jag tycker det är fruktansvärt ansvarslöst att driva ett sånt här företag och egentligen lura personer att det är säkert att åka dit ner, när man inte har några resurser eller kunskaper alls att följa upp en sån här situation. Absolut ingenting, säger Christinas mamma Ann-Katrin.

Christinas sambo Benny Håkansson vill nu varna andra som funderar på att åka utomlands för en skönhetsoperation.

– Jag har varit så fokuserad på Christina, på att hon ska bli bättre, men nu har jag börjat inse att där är fler tjejer som åker ner och kanske hamnar under denna läkaren, under Jörgens bluff, om man ska säga så. Jag vill inte att fler ska behöva gå igenom det helvete man går igenom alltså.

Chefsläkare på det sjukhus i Gdansk där Christina opererades är Zbigniew Krzywosinski. Han är positiv till att EU-medborgare ska kunna få vård i andra länder – men starkt kritisk till industrin som finns runt omkring.

– Läkarvård borde vara väl förberedd, särskilt när det gäller operation. Det är inte samma resa som att åka och besöka pyramiderna eller andra turistiska attraktioner. Allt måste förberedas väl, annars kan det bli tragiska följder för patienterna. Även ordkombinationen – medicin och turism – är för mig som läkare oacceptabel, säger han.

Reporter: Karin Mattisson

Text: Peter Bagge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.