Näringslivstopparna Louise Svanberg Jonas Martin-Löf stäms i Australien. Foto: Andion Global/Essity

Svenska näringslivstoppar stäms – efter jättekonkurs i Australien

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De svenska näringslivstopparna Jonas Martin-Löf och Louise Svanberg har blivit stämda i Australien efter att en av landets största skolkoncerner kollapsat.

– Jag har inget intresse av att prata med er, säger Jonas Martin-Löf till Uppdrag granskning. 

Uppdrag granskning har tidigare avslöjat dödshot, spionage och misstänkt penningtvätt i Handelsbankssfären. Bland annat anmäldes Jonas Martin-Löf, son till bankens tidigare vice styrelseordförande Sverker Martin-Löf, för penningtvätt efter att ha slussat mångmiljonbelopp via Handelsbanken i Luxemburg.

Nu har både Jonas Martin-Löf och Louise Svanberg blivit stämda i Australien. De satt i styrelsen för Careers Australia Group med över 1000 anställda och omkring 20 000 studenter. Verksamheten var inriktad på yrkesutbildningar och finansierades i huvudsak med statliga medel.

En av huvudägarna var investeringsfonden White Cloud Capital, med bas i London och en komplex bolagsstruktur i skatteparadis, som Jonas Martin-Löf var en av grundarna av. Louise Svanberg, som har en lång karriär bakom sig inom det svenskägda utbildningsföretaget EF, gick också in som en mindre delägare i Australien.

Familjerna stod varandra nära

Familjerna Martin-Löf och Svanberg stod nära varandra sedan tidigare. Jonas pappa Sverker Martin-Löf och Louises man Carl-Henric Svanberg hade arbetat tillsammans under många år i toppen på svenska börsbolag, däribland Ericsson. Året innan Louise Svanberg gick in i Careers Australia rekryterades hon som styrelseledamot av pappersjätten SCA där Sverker Martin-Löf då satt som ordförande.

Till en början såg affärerna i skolkoncernen ut att gå bra. Bolaget växte och i december 2015 tog ägarna en utdelning på motsvarande 250 miljoner kronor. I dokument från Handelsbanken som Uppdrag granskning tagit del av syns transaktioner från White Cloud Capital till Jonas Martin-Löfs personkonto hos Handelsbanken i Luxemburg. Därifrån slussades pengarna vidare i mindre, jämna belopp – ett transaktionsmönster som banken senare anmälde till polisen som misstänkt penningtvätt men aldrig utreddes vidare.

Men snart började problemen. I maj 2016 riktade den australiska konkurrens- och konsumentmyndighet ACCC skarp kritik mot Careers Australia för att de använt otillåtna marknadsförings- och säljmetoder för att värva nya studenter. Efter omfattande problem även i andra skolföretag beslutade den australiska regeringen att ändra hela finansieringsmodellen för den här typen av utbildningar, vilket påverkade skolföretagens möjligheter att tjäna pengar.

”Processen är en milstolpe”

I maj 2017 hade Careers Australias ekonomiska situation blivit så allvarlig att bolaget gick i konkurs med över 1 miljard kronor i skulder. En av de största fordringsägarna var den australiska staten, som också tvingades betala ut ersättning till alla studenter som förlorat sina skolavgifter.

Konkursförvaltaren Martin Ford har under lång tid granskat orsaken till konkursen och hur pengarna flödat mellan verksamheten och ägarna. Uppdraget har varit att säkra så mycket pengar som möjligt till fordringsägarna. SVT:s Uppdrag granskning kan nu berätta att en stämning har lämnats in mot den tidigare styrelsen, inklusive Jonas Martin-Löf och Louise Svanberg, samt huvudägaren White Cloud.

”Processen är en milstolpe i en långdragen och komplex likvidationsprocess. Efter fyra och ett halvt års utredning har vi nu fastställt att chefer och styrelseledamöter kan ha agerat på ett sätt som stred mot deras uppdrag, vilket kan leda till återkrav på över 70 miljoner australiska dollar, vilket motsvarar 480 miljoner kronor”, säger Martin Ford i en skriftlig kommentar.

Svanberg: ”Inget mer att tillföra”

Utredningen visar att ägarna tiden innan konkursen försökte rädda bolaget genom att skjuta till nya pengar, summor som överstiger vad de tidigare tagit ut i utdelning. Trots detta finns det skäl att utkräva skadestånd enligt förvaltaren, som har understöd av den framstående australiska juristfirman Gilbert & Tobin och finansieras via australiska justitiedepartementet.

”Det normala i samband med konkurser i många länder världen över är att det följs av en juridisk utredning. Så även i detta fall. En civilrättslig juridisk process har initierats som fortfarande pågår som ännu inte lett till några avgöranden. Jag har inget mer att tillföra i frågan i detta läge” skriver Louise Svanberg i ett mejl till Uppdrag granskning. 

– Jag har inget intresse av att prata med er, säger Jonas Martin-Löf.

Stämningen är av allt att döma inledningen på en lång tvist i Australiens federala domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.