Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vd:n för Skofabriken Kavat svarar på om han kan leva på sin egen lön. Foto: SVT

Svenska vd:n är stolt över fabriken: ”Hoppas de kan leva på sina löner”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning har avslöjat att arbetarna i Kavats fabrik i Bosnien inte kan leva på sina löner och anställda vittnar om att de inte vågar prata fritt av rädsla för repressalier. 
– För mig är det självklart att alla människor som jobbar har rätt att organisera sig och har rätt till schyssta villkor, säger företagets svenska vd Magnus Ericson.

Utåt sett är svenska Kavat ett företag med hög svansföring i etiska frågor. I årsredovisningarna stoltserar företaget med FN:s globala mål och de rättigheter som Kavats arbetare har – bland annat hävdar man att det finns kollektivavtal.

Se reportaget: Barnskofabriken – SVT Play

Men Uppdrag granskning har kunnat avslöja att de enda som är fackanslutna på företaget är de 35 personer som är anställda på företaget i Sverige – kollektivavtalet gäller inte de 130 som arbetar på Kavats fabrik i Bosnien. 

Magnus Ericson, vd för skofabriken Kavat, säger att de hade kunnat vara tydligare i sin årsredovisning.

”Ur ett svenskt perspektiv är det skitlågt”

Uppdrag granskning har också kunnat visa att Kavats löner är långt ifrån de levnadslöner som behövs för att försörja sig i Bosnien. De anställda i fabriken har motsvarande 2 500 kronor brutto i månaden i grundlön.

– Ja, ur ett svenskt perspektiv så är det skitlågt, säger Magnus Ericson.

Även i ett bosniskt perspektiv så är det ju lågt? 

– Men då skulle ju merparten av vår personal lämna vårt företag om vi hade dåliga arbetsvillkor.

Magnus Ericson säger att inte heller han kan leva på sin lön – utan sin frus inkomst. Efter intervjun kontrollerar Uppdrag granskning hans taxerade inkomst. 2020 låg den på strax under en miljon kronor. 

Dagen efter att Uppdrag granskning besökt fabriken tar företaget kontakt med fackförbundet för skoarbetare i Bosnien. Att kontakten tas just då är en slump, enligt Magnus Ericson.

Efter intervjun meddelar Kavat att de vill samarbeta med svenska aktörer för fackliga frågor och starta ett arbetsmiljöarbete på fabriken. De säger också att de, tillsammans med Unionen, kommer att åka till Bosnien i vår och säkerställa att arbetarna får löner som de kan leva på.

Reportaget ”Barnskofabriken” finns att se på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer