Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför liknar Kavats vd ”Vanjas” uppsägning med filmen ”Dirty dancing”? Foto: SVT/Åke Wehrling

”Vanja” sparkades av Kavat när hon var gravid – vann i domstol

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När ”Vanja” var gravid tvingades hon lämna sitt jobb på Kavats skofabrik i Bosnien. Enligt företaget berodde det på arbetsbrist, men en bosnisk domstol har gett ”Vanja” rätt i att uppsägningen var felaktig.

Uppdrag granskning har pratat med flera anställda på svenska skotillverkaren Kavats fabrik i Bosnien. De kan inte leva på sina löner och vittnar om att de inte vågar prata fritt, varken med ledning eller kollegor, av rädsla för repressalier.

Se reportaget: Barnskofabriken – SVT Play

”Vanja”, som tidigare var anställd, tvingades bort från sitt jobb när hon blev gravid.

En dag fick hon veta att direktören på fabriken i Bosnien bestämt att den som inte arbetade övertid i tre dagar kunde gå hem, berättar hon. Övertiden skulle sedan fortsätta oavbrutet i en månad.

– Jag sa att jag skulle jobba de tre dagarna för att inte få sparken, men att jag var gravid och mådde dåligt. 

”Lite som filmen Dirty dancing”

Därefter blev hon inkallad till direktörens kontor och fick veta att hon fick sparken. Enligt företaget berodde det på arbetsbrist. Företaget har också anklagat ”Vanja” för att ha sytt dåliga sömmar på 500 par skor. 

En bosnisk domstol har slagit fast att ”Vanjas” uppsägning var felaktig där Kavat inte angett ett giltigt skäl till varför hon fick gå. Enligt domen ska Kavat ge ”Vanja” ekonomisk kompensation för utebliven inkomst, inbetalning av pensionsavgifter – men också erbjuda henne anställning igen.

– Om vi har gjort fel då säger vi att vi gjort fel. Det är lite som filmen ”Dirty dancing”, säger Kavats vd Magnus Ericson.

Kavat har överklagat domen. “Vanja” heter egentligen något annat.

Reportaget ”Barnskofabriken” finns att se på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.