När Mardiros Demirtjan krävde resten av sin lön från byggarbete inför OS greps han av polis och misshandlades brutalt och våldtogs med ett järnspett. Foto: SVT

Svenskt engagemang för OS-arbetare

Publicerad
Uppdrag granskning ·

– De har blivit ruinerade och vi har i alla fall råd att visa att det finns människor som bryr sig, säger Evelyn Höglund som engagerade sig efter Uppdrag gransknings reportage om arbetarnas villkor inför OS i Sotji. Nu hjälper hon elektrikern Mardiros Demirtjan, som misshandlades svårt hos polisen när han krävde att få ut sin lön på ett OS-bygge. Och Evelyn Höglund är inte ensam.

När Uppdrag gransknings reportage om hur tiotusentals arbetare inte fått sina löner när de arbetat på byggen inför OS i Sotji hörde många av sig. Ett tiotal personer frågade speciellt hur de skulle kunna hjälpa Mardiros Demirtjan och hans familj. Mardiros jobbade i tre månader på OS-volontärernas hus, men fick bara betalat för den första månadens jobb. Och när han ville få ut resten greps han av polis och misshandlades brutalt och våldtogs med ett järnspett.

Utredningen om misshandeln lades ner. Istället står Mardiros åtalad för att ha kommit med falska beskyllningar mot polisen.

UG – Ett OS byggt på sorg och tårar

– De behöver framför allt hjälp med mat och till advokatkostnaden, berättar Evelyn Höglund. Hon kan ryska och pratar nu en gång i veckan i telefon med Mardiros fru, Ludmila Demirtjan.

Ludmila har berättat för henne hur familjen på sju personer nu lever på hennes mammas pension på 1000 kronor i månaden.

– Självklart är det synd om alla de andra som inte heller fått sin lön. Men det som hände honom gör att han inte kan försörja sig än på grund av skadorna han fick.

Evelyn Höglund har skickat pengar till familjen, både från sig, sin särbo, en granne och andra personer.

Bland annat från en kvinna i Norge som också sett Uppdrag granskning. Hon skickade över till Evelyn.

– Det är fantastiskt, och rörande. Vi känner ju inte alls varandra, men hon sände ändå pengarna till mig eftersom hon själv inte kunde skicka dem direkt till Ludmila i Ryssland, säger Evelyn Höglund.

Linda Brånell har också satt in pengar till familjen och dessutom samlat in från andra.

Thomas Kyhlbäck är med i en liten grupp som brukar engagera sig. Förutom att samla in pengar har de ringt och skrivit till både Gunilla Lindberg och den Svenska olympiska kommittén. Lindberg lovade i Uppdrag granskning att hon skulle titta närmare på Mardiros Demirtjans fall.

De vill veta vad hon och SOK gjort.

– Vi har inte fått några svar trots att vi stött på flera gånger, säger Thomas Kyhlbäck och förklarar att de kommer att fortsätta.

Evelyn Höglund behåller kontakten med Ludmila Demirtjan. Ludmila har berättat att de är rädda för att något mer skall hända och att polisen skall hämnas på deras tonårsbarn.

– Jag är imponerad av henne. Hon är jättetuff och väldigt saklig och praktiskt inriktad. Det första hon köpte var mat och medicin till Mardiros. Sen har de gett så mycket de kan till advokaten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Ett OS byggt på sorg och tårar

Mer i ämnet