Surrogatagenturen New Life, med huvudkontor i Georgien, uppger att de har många par som kommer från Storbritannien. Foto: SVT

Tillåter surrogat – britterna åker ändå utomlands: ”Det är smidigare”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Röster har höjts i Sverige för att altruistiskt surrogatmödraskap, utan ekonomisk ersättning, borde vara tillåtet inom den svenska sjukvården. Men trots att det införts i Storbritannien väljer allt fler britter ändå att åka utomlands.

– Det är smidigare, från början till slut, säger Allan Pacey, professor och fertilitetsexpert vid Sheffield University.

I somras gick Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ut och sa att han tror att Sverige är redo för “en egen bra lagstiftning” i surrogatfrågan. Centerpartiets partiledare Annie Lööf sa i en intervju i Sveriges Radio inför valet att hon tycker att det borde vara tillåtet med altruistiska surrogatarrangemang här hemma.

Och Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna skrev i en debattartikel i augusti att det är moralpanik att inte tillåta det i Sverige.

De nya surrogatmödrarna

Frågan är hur en svensk lagstiftning skulle se ut?

I Storbritannien är det tillåtet med altruistiska surrogatmödraskap, det vill säga att en kvinna är surrogat utan ekonomisk ersättning. Surrogatmodern har samma grundläggande rättigheter som kvinnor som bär på sitt eget biologiska barn. Det innebär att hon har samma rätt att göra abort, om hon av olika skäl skulle ångra sig. Som födande moder anses hon också vara barnets juridiska mor när barnet är fött, vilket gör att hon har rätt att behålla barnet efter förlossningen om hon vill, trots att hon inte har någon biologisk koppling till barnet.

Allt fler britter väljer att åka utomlands

Allan Pacey är professor och fertilitetsexpert på Sheffield University, han tycker inte att Storbritannien är ett bra exempel för hur Sverige skall hantera frågan. Trots att det är tillåtet med altruistiska surrogatmödraskap i Storbritannien är det fler och fler britter som väljer att åka utomlands för kommersiella surrogat. Britterna är till och med de vanligaste kunderna bland européerna.

– Jag reser över världen och är runt på kliniker som har britter som kunder, säger Allan Pacey.

Varför åker så många fortfarande utomlands?

– För att det är enklare. Att hitta en surrogatmamma. Och det är smidigare, från början till slut.

Sophie Ukleba, koordinator på surrogatagenturen New Life, säger att de har många par som kommer från Storbritannien.

– I Storbritannien tillåts bara altruistiskt surrogatmoderskap. Om man hittar någon som är redo att hjälpa en och bära ens barn, kan man få tillgång till surrogatmoderskap men en kvinna som bara hjälper en annan kvinna, det händer väldigt sällan, väldigt sällan.

”Gör inte som Storbritannien”

Sophie Ukleba säger att deras surrogatmödrar gör det för att de behöver pengar, och att 98-99 procent av deras surrogatmödrar saknar jobb.

Att det är svårt att hitta tillgängliga surrogatmödrar i Storbritannien är en av anledningarna till att britterna fortsätter att söka sig till utlandet när det gäller surrogat. Samtidigt har tilltänkta föräldrar också helt andra rättigheter i länder som Ukraina och Georgien.

– Låt oss säga att surrogatmamman ångrar sig, om de säger att de känner obehag av graviditeten eller något, då har de inte rätten att komma och säga att de är i fara, och att de vill avbryta graviditeten. Vi vill inte lämna det utrymmet för surrogatmödrarna, säger Sophie Ukleba, koordinator på surrogatagenturen New Life i Georgien.

– Det handlar inte om rätten över hennes egen kropp när det handlar om abort, det handlar om barnets öde.

Uppdrag granskning frågar Allan Pacey om han tror det är möjligt att tillåta altruistiska surrogatmödraskap, som både är attraktiva för tilltänkta föräldrar, samtidigt som de tar hänsyn till grundläggande kvinnorättigheter. Han säger att han inte har någon lösning på den frågan, utan bara ett tips.

– Gör inte som Storbritannien.

Uppdrag gransknings reportage De nya surrogatmödrarna sändes på onsdag den 19 september 2018 och finns att se på SVT Play. I reportaget träffar vi utländska surrogatmammor som bär och föder barn åt andra.

Fakta: Vad är surrogatmödraskap?

Surrogatarrangemang är inte tillåtet inom den svenska sjukvården – varken kommersiellt eller altruistiskt, däremot är det inte förbjudet att man åker utomlands och anlitar en surrogatmamma i länder där det är tillåtet.

Vid altruistiskt surrogatmoderskap är en kvinna surrogatmoder utan betalning.  

Är man svensk medborgare är surrogatarrangemang bara möjligt för heterosexuella par, manliga gaypar och ensamstående män. Det beror på att det i Sverige alltid är den födande modern som räknas som barnets juridiska mor, vilket gör att det krävs en man som kan fastställas som barnets biologiska far. Har mannen en partner, kvinna eller man, kan denna sedan göra en närståendeadoption av barnet, efter att den födande kvinnan har avsagt sig föräldraskapet.

Det finns två olika former av surrogatmödraskap, partiellt och fullständigt. 

Partiellt innebär att surrogatmamman också donerar sitt ägg, vilket gör att hon har en biologisk koppling till barnet hon bär. Detta är ytterst ovanligt idag. 

Fullständigt surrogatmödraskap innebär att surrogatmamman inte har någon egen genetisk koppling till barnet hon bär, ägget kommer från den tilltänkta föräldern eller från en äggdonator. 

Eftersom surrogatmödraskap är oreglerat i Sverige saknas lagstiftning för surrogatärenden och det finns i dagsläget heller ingen myndighet som är kunskapsmyndighet eller tillsynsmyndighet i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De nya surrogatmödrarna

Mer i ämnet