Uppdrag granskning intervjuade Morgan Johansson (S) och Tomas Tobé (M) för att få svar på varför det finns så lite forskning kring överrepresentationen av utlandsfödda gärningsmän dömda för våldtäkt eller försök till våldtäkt. Foto: SVT

Tomas Tobé (M): ”Har alltid varit känsligt i Sverige att tala om frågor som rör invandring”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

58 procent av de som dömts för våldtäkt eller försök till våldtäkt i tingsrätten de senaste fem åren är födda utomlands, visar Uppdrag gransknings kartläggning. Att det finns så lite forskning om gärningsmännens etniska bakgrund är beklagligt, menar Tomas Tobé (M).

– Det här är definitivt ett svek mot brottsoffren.

Moderaterna gick ut i mitten av november förra året och krävde att regeringen ger Brottsförebyggande rådet, Brå, i uppdrag att göra en omfattande kartläggning av sexualbrott. Senast en sådan kartläggning gjordes var 2005. 

– Man har varit mer intresserad av att försöka kontrollera debatten än att faktiskt ta fram riktiga åtgärder för att komma åt sexualbrottslingarna, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé. 

Dömda för våldtäkt

Att det dröjt så länge, även under Alliansens regeringstid, menar han är beklagligt.

– Jag tror faktiskt att det här är en signal om att det alltid har varit känsligt i Sverige att tala om frågor som rör invandring, och jag tror att svenska folket klarar av att ha två tankar i huvudet samtidigt, säger Tomas Tobé (M). 

“Vi styr inte forskningen” 

Justitieminister Morgan Johansson (S) menar att ingen ny kartläggning beställts av regeringen på grund av att det är Brå själva som tar initiativ till forskning.  

– Jag tycker att det är viktigt att få fram all fakta på bordet. För över tre månader sedan så öppnade ju Brottsförebyggande rådet upp för att göra en uppföljande studie, precis som de gjorde 1996 och 2005. 

Fast Brå jobbar ju på regeringsuppdrag, varför har inte ni beställt det, tycker inte du att det är viktigt? 

– Vi styr inte forskningen på det sättet. Om Brå säger att “här behöver vi nog göra ytterligare studier”, då gör man det. 

“Då ska man utvisas” 

Om kartläggningen visar på en stark överrepresentation vill Tomas Tobé bland annat se mer riktade insatser mot unga asylsökande, “en helt annan tydlighet” i integrationsprocessen och skärpta straff. 

– Om man begår ett allvarligt sexualbrott, då ska man också utvisas ur Sverige. Det handlar om att ha en stor tydlighet från svenska samhällets sida som tyvärr har saknats. 

Men justitieminister Morgan Johansson menar att det inte är där skiljelinjen ligger mellan de två partierna, utan att de är “lika tuffa” när det kommer till riktade insatser och straffskärpningar. 

– Det är fel att påstå att man inte har gjort något under den här tiden. Vi har en av de starkaste sexualbrottslagstiftningarna vi någonsin har haft, som är på plats från första juli. Vi har riktade insatser och information mot de asylsökande om vad man ska förhålla sig till i Sverige, och det har vi sedan ett antal år tillbaka.

SD: ”Skrattretande”

Sverigedemokraterna anser att det borde vara självklart att ta reda på gärningspersonernas kulturella och etniska bakgrund när kriminalitet kartläggs. Enligt gruppledaren Mattias Karlsson har partiet drivit på i frågan ända sedan 2007 – men han menar att ointresset och motståndet har varit massivt.

– Den demografiska förändringen av Sverige de senaste tjugo åren har varit radikal. Då är det så klart väldigt viktigt att ha koll på hur den påverkar samhället, annars vet man ju inte hur man ska stävja och dämpa problem som uppstår.  

Anser ni att ni fått gehör för kraven nu? 

– Vi har ju inte sett någon rapport ännu, även om det är ett steg i rätt riktning att Brå säger sig vara redo att studera saken. Men att Moderaterna påstår sig vara drivande är skrattretande. Den borgerliga regeringen kom med exakt samma bortförklaringar och försök att skjuta budbäraren som den rödgröna och Moderaterna är precis lika medskyldiga till det dåliga kunskapsläget som Socialdemokraterna.  

Uppdrag gransknings reportage Dömda för våldtäkt finns att se på SVT Play. Programmet sändes onsdagen den 22 augusti 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömda för våldtäkt

Mer i ämnet